Ny Vitenskap

Fart er avgjørende

For noen store katter er fart en del av livet.

-

Har du noen gang sett bilder fra den afrikanske savannen hvor løven vandrer midt i en flokk impalaer, mens de rolig gresser videre i stedet for å rømme for livet? Det er fordi impalaen vet at en enslig løve i åpent lende ikke er rask nok til å fange dem. Løvene vet det også og bruker ikke energi på å prøve å ta dem. For andre katter er fart alfa og omega. Leoparden bruker fart for å få et eksplosivt angrep, vanligvis etter å ha sneket seg rundt til offeret er innenfor rekkevidde. Tigeren tar også et raskt sprang for å fange byttet så fort det er naer nok. Overraskel­sesmomente­t er helt avgjørende!

Men det er geparden som er den største idrettsutø­veren blant de store kattedyren­e. Den kan spurte over lange avstander og akselerere­r raskt. Rekorden er en uavbrutt avstand på rundt fire kilometer, og den kan akselerere fra 0 til 75 km/t på bare to sekunder. Den klarer imidlertid bare å holde topphastig­heten i 400–800 meter, så den må planlegge angrepet nøye. Den går mot vinden når den naermer seg byttet, slik at lukten ikke avslører den. Deretter angriper den med lynets hastighet. Hvis den planlegger godt, klarer den å løpe fortere enn byttet og kan sette inn dødsstøtet.

 ??  ?? Store nesebor Store nesebor sørger for at geparden kan puste raskere og ta inn mer oksygen til de hardtarbei­dende musklene.
Våkne øyne Framoverve­ndte øyne med innebygget bildestabi­liseringss­ystem holder byttet i fokus mens den løper.
Ryggmuskle­r...
Store nesebor Store nesebor sørger for at geparden kan puste raskere og ta inn mer oksygen til de hardtarbei­dende musklene. Våkne øyne Framoverve­ndte øyne med innebygget bildestabi­liseringss­ystem holder byttet i fokus mens den løper. Ryggmuskle­r...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway