Ny Vitenskap

Jaktstrate­gi

Alle rovdyr utnytter fordelene sine og bruker ulike taktikker for å jakte og fange byttet.

-

Løvene bruker størrelse, brutal styrke og samarbeid når de går etter store bytter som bøffel, sebra og sjiraff. De både sniker seg innpå og angriper i flokk og kommer fra alle kanter for å overraske og forvirre. Løvene er også åtseldyr som stjeler bytter fra andre rovdyr som hyene og gepard.

Alle de andre store kattearten­e er enslige jegere, og de må bruke en helt annen og mye mer avansert strategi. Geparden bruker sin spesialbyg­de kropp til å skape en enorm drivkraft og bruker framdrift og fininnstil­te sanser til å sikte seg inn mot byttet. Deretter bruker den bakkloen for å få byttet til å snuble og falle.

Tigeren bruker sine årvåkne sanser og ypperlige kamuflasje til å holde seg skjult i bunnvegeta­sjonen. Så sniker den seg inn på byttet til den er naer nok til å angripe, og stuper fram fra ca. seks meters hold og utnytter størrelsen sin når den holder fast byttet. Den har de knivskarpe klørne ute, og alle dyr som fanger kattens oppmerksom­het, skal få det vanskelig med å slippe unna! Tigeren kan til og med angripe fra vannet.

Snøleopard­en ligger i bakhold og bruker det steinete og ugjestmild­e landskapet til sin fordel. De kryper ofte inn på byttet naer fjellhylle­r og slipper seg ned ovenfra.

Leoparden og jaguaren har liknende strategier. De lokalisere­r byttet i mørket, leoparden har et utmerket nattsyn som er rundt sju ganger bedre enn hos mennesket. De setter sin lit til de hyperfølso­mme potene som føler seg fram i terrenget og sørger for at den ikke blir avslørt av kvister som knekker eller raslende løv. Et raskt sprang og et kraftig bitt er alt som skal til. I likhet med snøleopard­en er de også gode klatrere og slipper seg ned ovenfra. Leoparden og jaguaren er ikke redde for en svømmetur og hopper gjerne i vannet for å sikre seg et måltid. Noen ganger gidder de ikke å jakte i det hele tatt, men finner seg heller et åtseldyr som de spiser.

 ??  ?? Løvinnen er den som jakter mest i flokken. Løvinner
Det er ca. 12 løvinner i en flokk, og alle er som oftest i slekt med hverandre. Jo flere, jo bedre Løvene lever på åpne gressslett­er, og et byttedyr trekker til seg oppmerksom­het. Flokken går sammen...
Løvinnen er den som jakter mest i flokken. Løvinner Det er ca. 12 løvinner i en flokk, og alle er som oftest i slekt med hverandre. Jo flere, jo bedre Løvene lever på åpne gressslett­er, og et byttedyr trekker til seg oppmerksom­het. Flokken går sammen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway