Ny Vitenskap

Tid for dødsstøtet

Etter at byttet er nedlagt, skal det drepes – en grusom, men nødvendig del av jakten.

-

Når de store kattedyren­e får grep om byttet og har labbene på premien, er det neste skrittet helt avgjørende: dødsstøtet. Nesten alle de store kattene bruker kvelning for å drepe byttet sitt. Dette er den raskeste måten å sikre at byttet ikke unnslipper på, slik at all energien de har brukt på å snike og jage ikke er forgjeves. Store katter har utrolig kraftige kjever som får energi fra effektive muskler i hode og nakke. I tillegg har de sylskarpe tenner som gjennombor­er kjøttet og holder byttet nede.

For løvene er dette vanligvis lagarbeid. Siden de ofte jakter i flokk, får én løve oppgaven å klemme de kraftige kjevene rundt byttets snute eller strupe for å kvele det. Resten av jaktlaget henger fast i sidene for å legge byttet i bakken. Dette kalles av og til «løvens dødskyss», og de kan nedlegge svaert store byttedyr på denne måten.

Man tror ofte at store katter automatisk går etter halspulsår­en på byttet, men det er ikke tilfelle. Når tennene går mot halsen, er det luftrøret den sikter mot og ikke pulsåren. De skruestikk­eliknende kjevene låser seg fast i luftrøret og knuser det. Dermed kveles byttet og dør raskt.

Tigeren bruker denne metoden på større byttedyr. De biter i halsen og bruker dyrets egen styrke til å dra det i bakken. Slik kan de nedlegge store dyr alene. På mindre dyr biter de kanskje i nakken for å ødelegge ryggraden. Leoparden bruker også denne supereffek­tive teknikken.

Jaguaren gjør ting litt annerledes: Den er den eneste store katten som tar krypdyr. Drapsmetod­en har trolig utviklet seg slik at den kan nedlegge farlige og pansrede byttedyr. Jaguaren går i stedet rett i nakken og biter bak i nakken eller over bakhodet. Da skader den ryggraden eller punkterer hjerneskal­len. Med denne teknikken kan jaguaren komme seg innenfor den tykke huden på kaimankrok­odillen og lage hull i det kraftige skjellet til skilpadden­e.

 ??  ?? Tigeren bruker de kraftige frambeina til å sette byttet ut av spill før
den biter det i nakken.
Tigeren bruker de kraftige frambeina til å sette byttet ut av spill før den biter det i nakken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway