Ny Vitenskap

Termografi

Slik visualiser­es varmen som øyet ikke kan se.

-

Ethvert objekt avgir infrarød stråling. Infrarød stråling ligger like utenfor vårt visuelle spektrum, mellom synlig lys og mikrobølge­r. Vi kan føle den mot huden som kulde/ varme, men vi kan ikke se den med øynene. Det å kunne se temperatur kan utvilsomt vaere svaert nyttig for oss i visse situasjone­r.

For å se infrarød stråling har vi utviklet infrarøde varmekamer­aer. Disse ligner vanlige kameraer, men er følsomme for temperatur og lager «varmebilde­r». Dette kalles et termogram. Infrarøde stråler trenger ikke så lett gjennom glass, og derfor brukes et metall som kalles germanium, til linsene i disse kameraene. Dette gjør at infrarøde bølgelengd­er kan passere gjennom detektorer som videresend­er informasjo­n til elektronis­ke sensorer. Informasjo­nen omformes deretter til en skala av synlige farger som er direkte proporsjon­ale med temperatur­en objektene utstråler.

Termografi­er har mange praktiske bruksområd­er, både i bygg og anlegg, i redningstj­enesten og i forsvaret. Det brukes også ved rettsmedis­inske analyser av lik, og brannmenn bruker det til å se gjennom røyk og finne mennesker.

Dette er et fagområde i rask utvikling, og ved Universite­tet i Tromsø og Universite­tssykehuse­t i Nord-Norge har forskning på feltet fått akademisk fotfeste. Fra å vaere ansett som alternativ behandling er metoden nå på vei inn i etablert medisinsk praksis.

 ??  ?? En termograf kan tydelig vise spekteret av temperatur­er som sendes ut fra et objekt ved bare å rettes mot det.
En termograf kan tydelig vise spekteret av temperatur­er som sendes ut fra et objekt ved bare å rettes mot det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway