Ny Vitenskap

NÅR STORE KATTER ANGRIPER

Hva er det som gjør disse kattene til effektive drapsmaski­ner med formidabel muskelbruk, pels og tenner?

-

Verdens største katter er noen majestetis­ke kraftpakke­r av muskler og styrke med sine skarpe sanser og instinkt som dreper. De virkelig store kattedyren­e er de fire største artene av panterfami­lien: løve, tiger, jaguar og leopard. Det finnes derimot flere andre store kattearter som også har utrolige jaktegensk­aper, og en av disse er den kraftige geparden.

Geparden lever for det meste sør for Sahara i Afrika og er perfekt strømlinje­formet og bygget for å drepe i fart. Den har spesialtil­passede muskelfibr­e som gir styrke til de lange beina, svarte «tårestripe­r» som demper gjenskinne­t fra den afrikanske sola, og flekkete pels som skjuler den i det høye gresset.

I det samme gresset skjuler det seg en annen flekkete drapsmaski­n–leoparden. Selv om flekkene kan se like ut, så avslører en naermere kikk at leoparden har markeringe­r som er veldig forskjelli­ge. Leopardens flekker er mer detaljerte og danner små rosetter i svart og brunt, i motsetning til gepardens enkle, svarte flekker. Disse markeringe­ne etterligne­r de skiftende skyggene fra traer og blader og gjør at geparden går i ett med bakgrunnen. Hvis den forfølger deg, vil du ikke oppdage det før det er for sent! Leoparden vandrer over større områder og kan streife i skoger, ørken, fjellområd­er og over sletter i hele Afrika og Asia.

«Løvene kan til og med nedlegge det største landdyret, elefanten»

Tilbake på savannen er det løven som er kongen. Når den føler seg overmodig, kan den til og med nedlegge det største landdyret: elefanten. Dette får den til fordi den har laert seg å samarbeide. Når løvene jakter i flokk, kan de prøve seg på mye større dyr og omringe og overmanne dem. Man antar at denne egenskapen med å jakte i flokk kommer fra en svaert godt utviklet frontal cortex–den delen av hjernen som tar seg av problemløs­ning og sosial atferd. Dette er spesielt tydelig hos løvinnene som står for det meste av jaktingen. Disse utrolige skapningen­e gjør krav på tittelen som de mest intelligen­te av de store kattedyren­e, men konkurrans­en er hard.

Tigeren er den største av de store kattedyren­e og er et enestående rovdyr. Den lever i sumper, på gresslette­r og i regnskoger i hele Sørøst-Asia, Kina og i fjellene lengst øst i Russland. Disse stripete tungvekter­ne jakter alene og setter sin lit til at den med kamuflasje, snikende bevegelser og overraskel­sesmoment kan finne og fange byttene.

Leser du videre, kan du komme under huden på alle disse heftige kattedyren­e og finne ut mer om de fysiske egenskapen­e som ligger bak et katteangre­p.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway