Ny Vitenskap

Hvite hull

-

Finnes det noe som er det motsatte av et svart hull?

Universet er fullt av hull – svarte hull, for å vaere presis. Disse kosmiske objektene dannes når en massiv stjerne større enn sola vår kollapser og dør i en spektakula­er supernova. Restene etter denne stjernen er konsentrer­t i et veldig lite, tettpakket område vi kaller en singularit­et, som har en veldig sterk gravitasjo­nskraft. Kraften er faktisk så sterk at alt rundt den, til og med lys, blir sugd inn uten mulighet til å unnslippe. Det er dette som gjør et svart hull vanskelig – men ikke umulig – å oppdage. Et annet objekt som astronomer ikke har klart å oppdage ennå, er hvite hull. De er foreløpig bare et teoretisk matematisk konsept og er det motsatte av svarte hull; de kaster materie og lys ut i universet i stedet for å suge det til seg.

Én av teoriene for dannelsen av hvite hull sier at de begynte som sin mørke motpart. Når et sort hull har sugd til seg så mye materie det kan, kan det gå i revers og kaste alt sammen ut igjen. Det har blitt et hvitt hull. Alternativ­t tror noen at hvite hull kan vaere slutten på en annen type romhull, et ormehull, mens andre har foreslått at Det store smellet begynte som et hvitt hull som kastet ut alle universets grunnstoff­er.

Men vi har fortsatt ingen bevis for at hvite hull eksisterer. Selv om den generelle relativite­tsteorien sier at hvite hull potensielt kan finnes, tror man at de vil vaere for ustabile til å kunne vare veldig lenge.

 ??  ?? Hvordan kan svarte og hvite hull jobbe sammen? Ormehull
Noen tror at et sort hull kan vaere inngangen til et ormehull. Reis gjennom tid Ormehullet kan danne en tunnel gjennom romtiden. Ned i hullet
Alt av materie og lys faller inn mot singularit­eten...
Hvordan kan svarte og hvite hull jobbe sammen? Ormehull Noen tror at et sort hull kan vaere inngangen til et ormehull. Reis gjennom tid Ormehullet kan danne en tunnel gjennom romtiden. Ned i hullet Alt av materie og lys faller inn mot singularit­eten...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway