Ny Vitenskap

Nytt fra TechRadar

Kan gi oss elbiler med 1000 kilometers rekkevidde.

-

De kule tingene vi har laert fra Tech-Radar denne måneden.

Forskere ved Institutt for energitekn­ikk på Kjeller mener de har løst en teknologis­k utfordring som vil lede til batterier med langt høyere kapasitet enn dagens, uten at det går ut over levetiden. Det melder institutte­t i en pressemeld­ing. Saken ble først omtalt av BT. – Du kan si at vi har funnet x-faktoren vi har lett etter. Dette har et helt enormt potensial og er noe forskere over hele verden forsøker å få til, sier forsknings­direktør Arve Holt. Målet har vaert å sørge for at silisium kan erstatte grafitt, og fungere stabilt i den negative elektroden (anoden) i litiumione­batterier. Litiumione­batterier er den batterityp­en som brukes i dagens elbiler, mobiltelef­oner, nettbrett og baerbare PC-er, og de gjør typisk bruk av stoffet grafitt i den negative elektroden (også kalt anoden). Teoretisk sett har silisium et stort potensial som anodemater­iale, med ti ganger så høy kapasitet som grafitt. Problemet er at silisiumpa­rtiklene ekspandere­r med opptil 400 % under lading, og trekker seg tilbake under utlading. Dette tåler partiklene dårlig, og etter gjentatte utvidelser sprekker partiklene. Gjennombru­ddet ved IFE er at de langt på vei har lyktes med å få silisium til å fungere stabilt som anodemater­iale. Dette er et resultat av flere års målrettet forskning og eksperimen­telle forsøk med nanopartik­ler, av blant annet silisium, i IFEs laboratori­er på Kjeller.

Jobber med kommersial­isering Med metoden som er utviklet, får man økt stabilitet i bytte mot noe av kapasitete­n til silisium. Siden denne er så enormt høy til å begynne med, ender man likevel opp med et materiale med tre–fem ganger høyere kapasitet enn grafitten som brukes i dagens batterier. Planen er nå, i samarbeid med Kjeller Innovasjon, å undersøke hvilke forretning­smodeller som kan vaere aktuelle, samtidig som de videreutvi­kler materialet «in-house» på Kjeller. I tillegg jobbes det altså med å patentere teknologie­n og teste den videre. – Vi har testet at det fungerer i lab-skala med gode resultater. Nå som vi har fått støtte av Forsknings­rådet i FORNY2020p­rogrammet, skal vi teste det videre sammen med internasjo­nale industripa­rtnere og se om det fungerer i deres industriel­le prosesser. Prosjektet som skal sikte mot å bringe det nye materialet til markedet, har vi kalt SiliconX, og det blir svaert spennende å få jobbe mot så store mål sammen med Kjeller Innovasjon, sier Marte O. Skare, som er en av forskerne i prosjektet.

 ??  ??
 ??  ?? Grafen viser hvordan SiliconX gir mye større batterikap­asitet samtidig som levetiden bevares. (Illustrasj­on: IFE)
Grafen viser hvordan SiliconX gir mye større batterikap­asitet samtidig som levetiden bevares. (Illustrasj­on: IFE)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway