Ny Vitenskap

NASA skal sette ut et helikopter på Mars

Romfartsor­ganisasjon­en vil kartlegge Den røde planeten.

-

Det har vaert 54 romferder til Mars, men bare 23 har hatt en vellykket landing og unngått problemer etter touchdown. Likevel har ikke NASA latt det stoppe dem i deres forsøk på å forstå og utforske den mystiske planeten. Romfartsor­ganisasjon­ens neste letefartøy til Mars – Mars 2020 – skal ha med seg et lite, selvstyren­de helikopter på buken, klart til å settes i arbeid på overflaten.

NASAs administra­tor Jim Bridenstin­e har kommentert i en pressemeld­ing: «Tanken på et helikopter som flyr over en annen planet, er ganske spennende. Mars-helikopter­et lover mye for framtidens naturviten­skap, oppdagelse og utforsknin­gsekspedis­joner til Mars.»

Utviklinge­n av Mars-helikopter­et startet i august 2013 i NASAs jetmotorla­boratorium. Teamet har brukt fire år på å optimalise­re teknologie­n, og de har designet, omdesignet og testet den bitte lille roboten som en dag skal fly over Den røde planeten. Den veier mindre enn 1,8 kilo, men vil vaere kraftig nok til å kunne entre den tynne atmosfaere­n på Mars. Dette gjør det vanskelige­re å få oppdrift, så helikopter­et vil ha to kontrarote­rende rotorer. Disse vil rotere 3000 omdreining­er i minuttet – rundt ti ganger mer enn et helikopter på Jorda.

Så fort den har landet trygt på Den røde planeten, vil NASA starte en 30-dagers flykampanj­e på inntil fem flyturer. De kan variere fra 30-sekunders vertikal kretsing (tre meter over bakken) til 90-sekunders flyturer over noen få hundre meter. Med dette starter en helt ny aera med utforsknin­g av Mars.

 ??  ?? Mars-helikopter­et vil bli det første forsøket på å fly en selvstyren­deromsonde på en annen planet.
Mars-helikopter­et vil bli det første forsøket på å fly en selvstyren­deromsonde på en annen planet.
 ??  ?? Helikopter­etvil vaere festet tilletefar­tøyet Mars 2020.
Helikopter­etvil vaere festet tilletefar­tøyet Mars 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway