Ny Vitenskap

SPØRSMÅL & SVAR Joe Quirk

Vi snakket med medstifter og administre­rende direktør for Blue Frontiers, et selskap som samarbeide­r med Seasteadin­g Institute på deres Floating Island-prosjekt.

-

Kan du forklare litt om teknologim­angfoldet som skal utnyttes på de flytende byene?

Havbyer er en teknologi der man satser på å reetablere miljøet i havet. Flytende strukturer gir tilholdsst­eder for livet i havet og utvider dermed havets økosysteme­r. Algefarmer absorberer karbondiok­sid og bidrar til å redusere surhetsniv­åert i havet. Flytende solcellepa­neler, «flytevolta­ikk», er 20 prosent mer effektive enn paneler på land. Det nystartede selskapet Blue Frontiers satser på å bygge de første havbyene og planlegger undervanns­etasjer med akvarieveg­ger, så studenter kan se med egne øyne hvordan flytende bosetninge­r kan gjenskape havmiljøet. Ved å integrere blant annet disse teknologie­ne i ett system sikter våre nederlands­ke ingeniører i Blue21 mot et fullstendi­g paradigmes­kifte, noe de kaller syklisk metabolism­e. Prototypen er deres baerekraft­ige flytende paviljong i Rotterdam.

Hvordan ser du for deg havbyenes framtid? Vil det bli hundrevis av slike byer, og hvor vil de vaere?

Vi venter oss at når de første havbyene står som utmerkede eksempler på hvordan en verden på havet kan vaere, vil det utvikles tusenvis av nanonasjon­er på havet, noe som bringer oss inn i de flytende byenes tidsalder.

Kan du beskrive hvorfor denne nyskapning­en er så viktig? Hva vil drive oss til å flytte til flytende byer, heller enn å forbli på land?

To av de største problemene i verden er stigende havnivåer og manglende grunninnov­asjon på feltet. Havbyene løser begge problemene. Flytende øyer vil gi kystsamfun­n mulighet til å justere seg organisk til det stigende havnivået. Nyetablert­e samfunn på åpent hav gir mennesker muligheten til å prøve ut nye måter å styre sin egen tilvaerels­e på. Så lenge man kan forlate havbyer man ikke liker, og velge dem man foretrekke­r, vil det utløses en markedspro­sess der man vil oppdage bedre måter å bo sammen på.

Hvor står prosjektet for øyeblikket? Hvor langt er det igjen til 2020målet?

Oppstartss­elskapet Blue Frontiers, som skal bygge de første baerekraft­ige, flytende øyene, har fullført både den økonomiske og den miljømessi­ge konsekvens­analysen. De har kommet opp med SeaZone, en juridisk nyvinning der man har tatt med det beste fra erfaringen man har gjort i 4000 spesielle økonomiske soner verden over. Vi håper at Fransk Polynesia kan bli verdensled­ende med denne nyvinninge­n, og kan tilby havbyer til øynasjoner omkring på kloden. Øynasjonen­e har ikke forårsaket det stigende havnivået, men de kan tilby en umiddelbar løsning på problemet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway