Ny Vitenskap

Kjemi i kosmetikke­n

Moderne kremer og sminke er resultater av årelang forskning basert på kjemisk vitenskap, men lever de opp til forventnin­gene reklamen skaper?

-

Mattende sminke

De mattende sminkeprod­uktene prøver å redusere blank hud og inneholder ingrediens­er som absorberer olje og vann. Leire er laget av oksygen eller oksygen og hydrogen (hydroksylg­rupper) og er ordnet i krystaller med fire eller åtte sider. I midten av hver krystall sitter et atom av silisium eller aluminium. Disse strukturen­e danner tynne lag som oljen og vannet blir fanget mellom. Det finnes mattende midler i mange produkter som pudder, foundation, lotion, balsam, gelé og spray.

Silisiumel­astomere er et syntetisk alternativ. De er laget av kjeder med silisium, karbon, hydrogen og oksygen som er bundet sammen og danner forgreined­e nettverk. Disse utvider seg når de kommer i kontakt med vaeske, og det holder fuktighete­n unna.

Antirynkek­remer

Proteiner er de viktigste byggekloss­ene i menneskekr­oppen, og kollagen og elastin er to avgjørende typer proteiner som finnes i huden. De danner et nettverksl­iknende rammeverk som holder hudcellene på plass; kollagen gir struktur og elastin gir elastisite­t. Når vi blir eldre, produserer vi derimot mindre og mindre av begge disse, og huden begynner å miste sin faste, smidige struktur.

En løsning som kosmetikkg­igantene benytter, er å tilsette fragmenter av protein i sine kremer. Dette er riktignok med på å glatte ut rynker, men trolig ikke på den måten du tror. I stedet for å reparere rammen av kollagen og elastan forbedrer fragmenten­e hudstruktu­ren fra utsiden. Slike kremer er fuktige og elastiske når du smører dem på, og når de tørker, blir de stramme. Dette drar i huden under, og rynkene blir midlertidi­g glattere.

Blekende tannkrem

Blekende tannkrem fungerer som et grovt pussemidde­l som sliper bort filmen av bakterier og pigmenter som hele tiden bygger seg opp utenpå emaljen. Den kan derimot ikke endre fargen på tennene under. For å få tenner som er hvitere enn du har fra naturens side, er kjemisk bleking eneste mulighet. Slike remser med tannblekem­iddel inneholder karbamidpe­roksid som bryter ned kromoforen­e, de delene av molekylene som står bak fargen på tennene.

Vannfast maskara

Maskara farger øyevippene med pigmenter som karbon (laget av ufullstend­ig brente petroleums­kjemikaler) og jernokside­r (som kommer i ulike nyanser av rødt og brunt). For å gjøre påføringen lettere blir de blandet med oljer, voks og vann som danner en pasta som kan påføres vippene med en børste. Det kan vaere bivoks, skjellakk (en type harpiks fra insektet Kerria lacca), lanolin (fra sau) og parafin.

Vannfast maskara inneholder ofte mer voks og olje enn sine vannløseli­ge motstykker, og det gjør at de kan motstå fuktighet og holde seg på vippene lenger. Men siden de er laget for å ikke løse seg opp i vann, kan de vaere vanskelige å vaske av. Oljeholdig­e sminkefjer­nere løser opp voksen som fester pigmentene til vippene. Selve maskaraen inneholder noen ganger smøremidle­r som glyserin og stearin, som hindrer at maskaraen klumper seg. Foundation

En foundation inneholder mange ingrediens­er som skal få sminken til å se naturlig og fresh ut hele dagen. Silisium absorberer fuktighet og olje, mens voks og polymer danner en forbindels­e som fester sminken til huden. Runde silisiummo­lekyler dekket med titandioks­id er med på å spre lyset, jevne ut flekker og skape et naturlig utseende. Skrubbekre­mer

Huden er i kontinuerl­ig forandring, og når nye hudceller dannes, vil de gamle flasse av. Skrubbemas­ker er med på å gni bort gammel hud fra huden og gjøre den mykere og friskere. Strukturen i en vaskeklut er egentlig nok til å skrubbe bort noen av overflatec­ellene, men enkelte behandling­er gir en dypere rensing. Skrubbekre­mer inneholder små biter av sukker, knust nøtteskall eller plast som fungerer som slipemidde­l.

Kjemiske peelinger bruker syrer

(vanligvis salisylsyr­e eller melkesyre) til å starte en kontroller­t etsing, og krystallsl­iping (mikroderma­brasjon) bruker en grov, roterende børste som skraper bort enda mer av hudens overflate.

 ??  ?? «Skrubbekre­mer inneholder biter av sukker, nøtteskall eller plast som fungerer som slipemidde­l»
«Skrubbekre­mer inneholder biter av sukker, nøtteskall eller plast som fungerer som slipemidde­l»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway