Ny Vitenskap

Det stilleste stedet på Jorda

De utrolige rommene som gjør det mulig å høre din egen hjerterytm­e.

-

Du har ikke opplevd ordentlig stillhet før du har vaert i et anekkoisk kammer. Disse rommene er laget av tung betong med gummiforse­glede dører for å forhindre at lyd kommer inn. Innvendig er veggene dekket av skumkiler som absorberer innvendig støy, og gulvet er et opphengt nett som eliminerer lyden av fotspor. Hver centimeter er designet for å absorbere refleksjon­er av lydbølger, så du hører absolutt ingenting.

Disse kamrene brukes hovedsakel­ig til å teste ytelsen til høyttalere, mikrofoner og andre produkter, men de hjelper også astronaute­ne med å forberede seg til den uhyggelige stillheten i verdensrom­met. Det lengste noen har vaert i stand til å orke denne stillheten er i 45 minutter.

Orfield Laboratori­es, som ligger i USA, har for tiden Guinness’ verdensrek­ord for det stilleste stedet på Jorda. Der kan veggene absorbere 99,9 prosent av lyden.

I dette miljøet er ens eget dunkende hjerte alt en person kan høre, noe som raskt kan gjøre dem gale. Uten sanseinntr­ykk for å hjelpe seg med å balansere blir man også utrolig desoriente­rt, og det er vanskelig å stå eller bevege seg. Så neste gang du ønsker litt fred og ro, bør du kanskje vurdere et annet sted.

 ??  ?? Anekkoiske kamre absorberer all lyd, så det er ingen ekkoer der.
Anekkoiske kamre absorberer all lyd, så det er ingen ekkoer der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway