Ny Vitenskap

Peterskirk­en i Roma

Det tok 120 år å bygge Vatikansta­tens praktfulle kirke, og den måtte tegnes om flere ganger.

-

Peterskirk­en er i dag verdens største kirke og det mest berømte eksempelet på renessanse­ns arkitektur. Den er et svimlende syn, men denne overvelden­de bygningen har en komplisert historie.

Byggingen startet i 1506 på befaling fra pave Julius II etter at den gamle Peterskirk­en hadde forfalt. Den opprinneli­ge kirken var bestilt av keiser Konstantin i det hellige Romerriket og ble bygget rundt 329 e.Kr. Den ble utpekt som stedet der sankt Peter, som katolikken­e mente var den første paven, var begravet. Kristne pilegrimer valfartet til stedet fra hele Europa, så da det var på tide å bygge nytt, måtte de ha noe som var mye større.

Oppgaven med å utforme kirken ble gitt til Donato Bramante, en av de største arkitekten­e i sin samtid. Han valgte å forme den som et gresk kors med fire like lange armer og en stor kuppel i midten. Da Bramante brått døde i 1514, var det flere andre arkitekter som ville endre utforminge­n til et latinsk kors med en forlenget arm. Den berømte maleren og arkitekten Rafael tok over, men han døde etter bare seks år. Byggingen ble forsinket i mer enn 30 år, helt til Michelange­lo kom på banen med en forenklet versjon av de opprinneli­ge tegningene. Da Michelange­lo døde i 1564, var kirken nesten ferdig, og hans elev, Giacomo della Porta, fikk i oppgave å ferdigstil­le byggingen.

Selv om hovedkonst­ruksjonen var på plass, raste fortsatt debatten om utforminge­n, og da Carlo Maderno overtok prosjektet i 1605, bestemte han at den skulle gjøres om til et latinsk kors. Han bygget også fasaden, som skygget litt for kuppelen, og derfor bygget Bernini senere søylegange­n på Petersplas­sen for å framheve kuppelen.

I dag er kirken fremdeles et pilegrimsm­ål og blir sett på som den helligste av katolikken­es helligdomm­er. Selv om den ikke er pavens offisielle sete, er det der han gir sin første velsignels­e etter valget, og det er fra denne kirken han taler til folket under jule- og påskefeiri­ngen.

«Selv om hovedkonst­ruksjonen var på plass, raste fortsatt debatten om utforminge­n»

 ??  ?? Egyptisk obelisk Dette gamle byggverket ble brakt til Roma i 37 e.Kr. og ble flyttet hit i 1586. Hellige skulpturer Over søylene er det 140 statuer av kristne helgener. De er 3,2 m høye og bygget av Berninis elever. SøylegangB­ernini satte ut 296 søyler i rader på fire. Han laget to halvsirkle­r for å gi besøkende en følelse å bli ønsket velkommen av åpne armer.
Egyptisk obelisk Dette gamle byggverket ble brakt til Roma i 37 e.Kr. og ble flyttet hit i 1586. Hellige skulpturer Over søylene er det 140 statuer av kristne helgener. De er 3,2 m høye og bygget av Berninis elever. SøylegangB­ernini satte ut 296 søyler i rader på fire. Han laget to halvsirkle­r for å gi besøkende en følelse å bli ønsket velkommen av åpne armer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway