Ny Vitenskap

En ekstrem tilvaerels­e

Jakten på gull skapte verdens mest høytliggen­de by.

-

Høyt over resten av sivilisasj­onen klamrer det lille samfunnet La Rinconada seg til en fjellside i de peruanske Andesfjell­ene, der det kjemper mot kulde, kvikksølve­ksponering og lavt oksygenniv­å. Livet her er brutalt, men lovnadene om gull får beboerne til å holde ut. De øyner muligheten til å finne et bortgjemt edelt metall som vil kunne gi dem en bedre framtid.

Her oppe på rundt 5100 meter over havet lever innbyggern­e høyere oppe enn i noen annen permanent bosetning i verden. Allerede på 3000 meters høyde merker mennesker effekten av høydesyke. Jordas gravitasjo­n trekker oksygenet ned mot overflaten, slik at luften er tynnere jo høyere opp du kommer. Den tynne luften gjør det nesten umulig å puste effektivt, så de som bor i La Rinconada, tygger på skitne og bitre kokablader for å døyve symptomene på smerte og utmattelse. Dette gjør at de kan fortsette å arbeide.

Gullet lokalbefol­kningen søker etter, finnes enten dypt inne i isbreene under klippene, eller blant de forkastede steinene mellom de improviser­te fotballban­ene, lekeplasse­ne og bølgeblikk­husene. Men det å skille stein fra gull er en farlig prosess med alvorlige følger for helse og miljø. Malmen er iblandet kvikksølv, slik at det er dannet en legering av gull og kvikksølv. Denne legeringen varmes opp slik at man sitter igjen med rent gull, men giftige damper spres over hele byen og forurenser dessuten vannkilden­e i naerheten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway