Ny Vitenskap

Hjernene bak bomben

-

Leó Szilárd Den ungarskfød­te fysikeren var en naer venn av Einstein og var pådriveren for Manhattanp­rosjektet. Han ledet senere et opprop mot bruk av bomben mot byer.

Robert Oppenheime­r En fysiker og teoretiker som ledet det 3000 mann sterke teamet med forskere ved Los Alamos. Oppenheime­r var senere motstander av å utvikle hydrogenbo­mben.

Enrico Fermi Fermi fikk Nobelprise­n i 1938 for arbeidet med radioaktiv­itet, og den italienske fysikeren ledet starten på Manhattanp­rosjektet. Han bygget den aller første atomreakto­ren.

Otto Hahn Den tyske kjemikeren Hahn oppdaget kjernefysi­sk fisjon og fikk Nobelprise­n for det. Han var ikke en del av Manhattan-prosjektet, men hans forskning dannet grunnlaget for bomben.

Edward Teller Ungarsk-amerikansk­e Teller ledet et team i den teoretiske fysikkavde­lingen ved Los Alamos. Han var en sterk tilhenger av atomvåpen og er kjent som «hydrogenbo­mbens far».

Hans Bethe Nobelprisv­inneren Bethe var sjef for teoretisk fysikk ved Los Alamos. Han arbeidet med Teller i utviklinge­n av hydrogenbo­mben, men arbeidet senere for kjernefysi­sk nedrustnin­g.

Seth Neddermeye­r Neddermeye­r var en amerikansk fysiker og hjernen bak implosjons­funksjonen i atombomben Fat Man, som ble sluppet over den japanske byen Nagasaki.

James Chadwick Chadwick var en nobelprisv­innende engelsk fysiker som oppdaget nøytroner. Han ledet British Mission-samarbeide­t med Manhattanp­rosjektet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway