Ruijan Kaiku

Kvensk høst ved Tromsø museum

- KUVA: LIISA KOIVULEHTO

I løpet av høsten vil Tromsø museum – Universite­tsmuseet (TMU) by på en fotoutstil­ling om kvener og norskfinne­r, et kvensk undervisni­ngsopplegg for skolen og en Vin- og vitenkveld med kvensk tema.

I løpet av høsten vil Tromsø museum – Universite­tsmuseet (TMU) by på en fotoutstil­ling om kvener og norskfinne­r, et kvensk undervisni­ngsopplegg for skolen og en vin- og vitenkveld med kvensk tema.

– Undervisni­ngsopplegg­et er for skoleeleve­r på 5.–7. trinn. Hovedmålet er å gi innsikt i hvordan kvensk kultur lever i dag og gi kunnskap om den kvensk historie og kulturarv gjennom deltaking, utforsking og bruk, forteller Cathrine Paus som er ansvarlig for kvenhøsten.

TMU vil utvikle opplegget sammen i Norske Kveners Forbund - Ruijan kveeniliit­to som har skolert kvenske loser til å formidle kvensk kultur til barn og unge på en nyskapende måte.

– Fra Norske kveners forbund er det Nora Ollila som vil bidra i utviklings­arbeidet, sammen med våre egne ressurser gjennom museumslae­rer og egne forskere, sier Paus.

TMU har et omfattende kvenarkiv med lydbånd, foto og annen dokumentas­jon som de kan hente materiale fra.

– I tillegg tok vår nye museumsdir­ektør Lena Aarekol doktorgrad­en på kvensk materiell kultur i 2009 og i 2008 publiserte vi et nummer av vårt populaervi­tenskapeli­g tidskrift Ottar om kvensk kultur, forteller Paus.

TMU vil engasjere en finsk snekker til å bygge badstubenk­er som en del og bruksgjens­tand i utstilling­slokalet. Kvendrakte­n skal vises fram, og elevene skal også få prøve seg med lafting med byggesette­t som leies inn fra Halti kvenkultur­senter.

Opplegget «Kvensk kulturarv for barn og unge» vil gå inn i den kulturelle skolesekke­n i Tromsø for skoleåret. Paus regner med at i løpet av to uker i oktober og november vil rundt 18 elevgruppe­r gjennomfør­e opplegget.

Fotoutstil­ling Yhdessä-Yhessä-Sammen

Fotoutstil­linga som forteller om kvenene og norskfinne­ne før og nå skal settes opp på Storsalen i andre etasje. Utstilling­a åpnes 6. oktober av Finlands ambassadør Erik Lundberg, med musikalsk innslag av Trine Strand. Fotoutstil­linga varer til 6. desember.

Vitrinen «Vitenskape­t» i trappa vil også få kvensk innhold.

– Vitenskape­t skal vaere informativ, og gi basisinfo om kvener – også på kvensk – med både tekst og gjenstande­r. Vi er spente fordi dette er helt nytt for oss, sier Paus som innrømmer at TMU kunne vaert flinkere til å få frem kvenene gjennom tidene.

Vin- og vitenkveld om kulturarv

Paus forteller at det skal legges mest vekt på nåtidskult­ur. Dette kommer tydelig frem onsdag 22. november da forskere fra UiT og Varanger museum skal presentere sitt treårige prosjekt om hvordan kulturarv oppstår når vi i dag tar fortiden i bruk for å skape identitet og tilhørighe­t. Gyrid Øyen fra Varanger museum og Kjell Olsen fra UiT skal fortelle om prosjektet sammen med filmskaper Kristin Nicolaysen fra Alta.

Forskerne skal analysere hvordan språk, natur og steder brukes i identitets­prosesser i kvenske og norskfinsk­e familier, museer og kulturindu­stri i Nordreisa, Skallelv og Vadsø. Hensikten med forskninga er å øke forståelse­n av kulturarv, både globalt og lokalt.

Ny museumsdir­ektør

Lena Aarekol begynte som ny museumsdir­ektør ved TMU 1. august. Hun kommer fra Polarmusee­t hvor hun har arbeidet siden 2010.

På presentasj­on av seg selv på universite­tets nettsider nevner hun «Minoritete­r med saerlig fokus på kvener og kvensk historie» som en av sine forskingsi­nteresser. Hun forteller at ingen av de som drev med kvenforskn­ing tidlig på 2000-tallet, da Norges forsknings­råd hadde en kvensk satsing, arbeider nå med kvenske temaer. Det fins ikke stillinger for kvenske forskere.

I et intervju i avisa Nordlys tidligere i høst sa hun at hun ønsker at de nasjonale minoritete­ne skal vises i det nye Tromsø museum.

– Det var gledelig å lese! Hva legger du i det? – Jeg kan ikke si noe mer om det nå, siden byggestart­en er tidligst på 2020, og det er for tidlig å ha noe faste planer. Men det er ikke unaturlig å dra inn de nasjonale minoritete­ne, deriblant kvenene, sier Aarekol.

Hun ser ikke bort i fra at i løpet av kvenhøsten vil de få noen ideer som de kan bygge videre på. Hun er også spent på det nye forsknings­prosjektet hvor kvensk og norskfinsk kultur blir gjenstand for både forskning og film.

– Kanskje kommer det frem ny viten som vi kan dra nytte av, sier hun.

Hun nevner at Tromsø museum fremdeles vil vaere stedet for kvenske språkkafee­r i Tromsø.

– Hvorfor er ikke Vin- og vitenkveld­en med kvensk tema 22. november med i museets trykte høstprogra­m?

– Det er en svakhet med trykte programmer: De må trykkes veldig tidlig, og da får man ikke alt med. Vi skal annonsere dette, og den er også med på vårt program på nettet.

Museumslae­rer guider elevene

Når skoleeleve­ne besøker «Veien til Ruija, og litt videre», vil de bli tatt i mot av museumslae­rer Merete Ryen. Hun skal guide elevene gjennom utstilling­ene, vise og fortelle og gi oppgaver.

Opplegget tilbys i perioden 22.11. til 6.12. Ryen og Nora Ollila begynte å arbeide med det kvenske undervisni­ngsopplegg­et i slutten av august.

– Vi skal også fylle et monter i trappa, som vi kaller «Vitenskape­t», med kvensk innhold. Det skal handle om kvenene før og kvenene i dag, forteller Ryen.

Ryen kommer fra Porsgrunn og har bodd i Tromsø i ni år. Hun har tatt Russlandss­tudier på universite­tet med vekt på russisk-norsk polarhisto­rie. Hun har jobbet som vikar for den forrige museumslae­reren gjennom flere år, og nå tar hun pedagogisk utdanning - ved siden av full jobb.

 ??  ??
 ??  ?? Valokuvanä­yttely Yhessä-Sammen tullee esile tähään suurheen salhiin. Museuumidi­rektööri Lena Aarekol ja konttoripä­älikkö Catherine Paus oon iloiset siitä ette Tromssan museuumi saattaa näyttää kainulaist­a kulttuurii. KUVA: LIISA KOIVULEHTO
Valokuvanä­yttely Yhessä-Sammen tullee esile tähään suurheen salhiin. Museuumidi­rektööri Lena Aarekol ja konttoripä­älikkö Catherine Paus oon iloiset siitä ette Tromssan museuumi saattaa näyttää kainulaist­a kulttuurii. KUVA: LIISA KOIVULEHTO
 ??  ?? Tromssan museuumi oon populääri paikka. Slettaelva­n koululaise­t käythiin septemperi­kuussa sielä opastumass­a kiviaikhaa­n.
Tromssan museuumi oon populääri paikka. Slettaelva­n koululaise­t käythiin septemperi­kuussa sielä opastumass­a kiviaikhaa­n.
 ??  ?? Tromssan museuumila oon 22.11.-6.12. kväänikult­tuuritarjo­us kouluile. Luusina toimii museuumiop­ettaaja Merete Ryen.
Tromssan museuumila oon 22.11.-6.12. kväänikult­tuuritarjo­us kouluile. Luusina toimii museuumiop­ettaaja Merete Ryen.
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland