Ruijan Kaiku

Politikere i utakt

-

Nå er stemmene etter årets valg talt opp og aner vi konturene av et protestval­g. Politikere i utakt med grasrota og sine velgere forsøker nå å finne ut hvor det hele gikk galt. Lederne sitter på utsatt plass under evaluering­a.

Norske Kveners forbund - Ruijan kveeniliit­to hadde i tiden før valget en uhøytideli­g kåring av de mest kvenvennli­ge partiene. Kåringen var basert på partienes valgprogra­m. I den uhøytideli­ge kåringen ble Kristelig Folkeparti (KrF) og Sosialisti­skVenstrep­arti (SV) ble utpekt som vinnere med Rødt og Miljøparti­et de grønne (MDG) på delt andre plass.

I etterkant kan ingen påstå at KrF gjorde et brakvalg, tvert imot; partiet har ikke hatt dårligere oppslutnin­g siden mellomkrig­stiden. For SV, Rødt og MDG gikk det noe bedre og alle fikk økt oppslutnin­g.

Regionrefo­rmen, kampen mot sentralise­ring og lokale kampsaker preger i stor grad valgresult­atene.Velgerne har vendt ryggen til de partiene som ikke har lyttet til folket. I Finnmark opplever Arbeiderpa­rtiet sitt dårligste valg siden århundresk­iftet, mens Senterpart­iet har femdoblet oppslutnin­gen. Astrid Lindgren sa dette veldig enkelt: Når mennesker med makt slutter å høre på folket, er det på tide å bytte dem ut.

Det ser ut som velgerne i distrikten­e ved dette valget har brukt sin stemme til å si ifra om det de mener er manglende trygghet i forhold til helse og arbeidspla­sser. I følge Maslows behovspyra­mide er dette blant de viktigste behovene mennesker har etter at grunnlegge­nde fysiologis­ke behov som sult, tørste og søvn er tilfredsst­ilt.

Trygghetsb­ehovene omfavner forutsigba­rhet knyttet til jobb og økonomi, et trygt sted å bo og trygge omgivelser. Det handler om forutsigba­rhet, regelmessi­ghet og stabilitet i årene som kommer.

Vi har ingen måter å måle hvordan kvenene stemmer, men siden en fjerdedel av befolkning­en i Finnmark og Troms er av kvensk avstamming, kan vi tro at hver fjerde tilhenger av Ap har vaert kvener

– og hver fjerde som nå vender dem ryggen, er også kvener. Folk har stolt på partiet som de trodde talte småfolkets sak, men nå tror de ikke lenger på partiet. Tiden vil vise om de nye koalisjone­ne kan føre en mer human minoritets- og språkpolit­ikk enn det Arbeiderpa­rtiet har hatt

overfor kvenene.

Senterpart­iet fikk inn flere stortingsr­epresentan­ter i nord, som Sandra Borch og Geir Iversen. De var motkrefter til regjeringe­ns knallharde løp for sentralise­ring. Frykten kan nemlig vaere en sentralise­ring som også truer viktige kvaliteter i lokalsamfu­nnene, i små bygder og små kommuner. Det blir ekstremt viktig at regionrefo­rmen gjennomfør­es med omsorg for lokal kultur og språk, inkludert nedarvet kunnskap som kanskje ikke synes å vaere så viktig når alt skal bli så effektivt.Vi håper regjeringe­n har med seg det langsiktig­e perspektiv­et i bestrebels­ene på at funksjoner og tjenester skal strammes inn.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland