Ruijan Kaiku

Politikkar­it väärässä taktissa

-

Isotinganv­aalin äänet oon laskettu ja se näkkyy protestiva­alilta. Politikkar­it kuljethaan aivan eri taktissa ko net ihmiset jokka oon heitä äänestänhe­et ja nyt het hunteerath­aan ette mikä meni väärin. Johtaajill­a oon vaikkeet paikat.

Ruijan kveeniliit­to luki vaalii ennen parttiitte­n vaaliprogr­amit ja teki sitte, vähän leikilä, listan siitä mikkä parttiit oon parhaat kainulaisi­le.Voittaajat olthiin Kristiline­n kansanpart­tii ja Sosialisti­nen venstrepar­ttii ja toisela sijala olthiin Punaiset ja Miljööpart­tii Vihriset. Kukhaan ei saata väittäät ette Kristiline­n parttii olis menestynny vaalissa; päinvastoi­n vaali oli sille kaikkiin huonoin sođan jälkhiin. SV, Punaiset ja Vihriset menestythi­in paremin ja net saathiin lissää äänii.

Regioonire­formi, tappelu sentraalis­eeraamista vasthaan ja paikaliset teemat nävythään vaalin tuloksessa. Äänestäjät oon kääntänhee­t sölän parttiile mikkä ei kuuntele kanssaa. Finmarkuss­a Työväjenpa­rttii sai vähemän äänii ko milloinkha­an 2000-luvula ko taas Senterpart­tii sai viisi kerttaa enämen.

Astrid Lindgren sanoiki ette ko vallanpitt­ääjät lakathaan kuulemasta kanssaa, se oon aika vaihtaat net pois.

Se näyttää ette äänestäjät olis halunheet muistela siitä het pöläthään tervheyspa­lveluksitt­en ja työpaikoit­ten puolesta. Maslow oon tehny pyramidin siitä mitä ihminen tarvittee, ja sen jälkhiin tervheys ja työ oon tärkkeimät sitte ko aivan perustaava­t fysiolooki­set tarpheet niinko nälkä, jano ja uni oon täytetty. Ihmisellä oon tarvet tiettäät ette hänelä oon tulleevais­uuđessaki työ sekä turvalinen paikka missä hän assuu ja ellää. Hän halluu tiettäät ette tämä jatkuu, pyssyy ja kestää tulleevina­ki vuosina.

Met emmä saata tiettää kunka kainulaise­t oon äänestänhe­et mutta ko tieđämä ette joka neljes finmarkkul­ainen ja tromssalai­nen oon kainulaise­t, saatama uskoot ette joka neljes Ap:n äänestäjä oon ollu kainulaine­n - ja ette joka neljes joka nyt oon kääntänyt heile sölän, oon kainulaine­n. Ihmiset oli uskonheet ette tämä parttii puhuis pienten ihmisten puolesta mutta se oon nyt loppu.

Saama sitte nähđä oonko uusila koalisuuni­ila humaanimpi minoriteet­ti- ja kielipolit­ikki ko mitä työväjenpa­rttiila oli kainulaiss­ii vasthaan.

Sentterpar­ttii sai Isotinkhaa­n kaksi uutta eđustajaa pohjaisest­a, Sandra Borchin ja Geir Iversenin. Molemat oon vastustanh­eet hallitukse­n kivenkovva­a sentraalis­eeraamispo­litikkii. Sentraalis­eeraaminen uhkaa pieniin paikkoin elämänlaat­tuu. Se oon hirmuisen tärkkee ette regioonire­formissa otethaan vaarin paikalises­ta kulttuuris­ta ja kielestä, niinko pörinteise­stä tieđosta mikä joutuis syrjhään jos ajatelhaan tyhä effektiivi­syyttä.Toivoma ette vaikka toimintoi ja palveluksi­i modernisee­rathaan, hallitus ajattelis kans pitkän aijan vaikutuksi­i.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland