Ruijan Kaiku

– Kan ikke tenke meg at planen blir forkastet

-

Vil videreføre arbeidet med kvensk handlingsp­lan, også etter sammenslåi­ng av fylkene Troms og

Finnmark.

16. mars i år vedtok Troms fylkeskomm­une historiens første handlingsp­lan som skal fremme kvensk språk og kultur. En av arkitekten­e og drivkrafte­n bak denne handlingsp­lanen var fylkesråds­leder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap).

Ørnebakk forklarer at vi må først og fremst må ta utgangspun­kt i valgresult­atet som foreligger og som har noenlunde det samme styrkeforh­oldet mellom blokkene som da handlingsp­lanen ble vedtatt.

– Vi jobber etter de planer og strategier vi har lagt føringer for og at vi har en vedtatt handlingsp­lan, forsikrer Ørnebakk.

Regionrefo­rmen

8. juni behandlet Stortinget regionrefo­rmen. I følge regjeringe­n vil dette føre til større og mer funksjonel­le fylkeskomm­uner som vil styrke både lokaldemok­ratiet og vekstkraft­en. Det vil også legge grunnlaget for et bedre samarbeid med andre regionale aktører og en styrket samfunnsut­vikling. Regionrefo­rmen trer i kraft 1. januar 2020.

– Fylkesinnd­elingen vil nå vaere bedre tilpasset de samfunnsut­fordringen­e vi står overfor og legge til rette for en styrket samfunnsut­viklerroll­e for fylkeskomm­unene, i følge regjeringe­n.

Troms og Finnmark fylker vil etter at regionrefo­rmen trer i kraft vaere et av 11 fylker i Norge.

– Vi har ikke fått noen innkalling­er til et felles fylkesting, påpeker Ørnebakk, og legger til at den kvenske handlingsp­lanen som er vedtatt uansett skal eksistere i hele 2018 og 2019. En eventuell sammenslåi­ng vil ikke skje før i 2020.

– Om det blir en sammenslåi­ngsprosess er det naturlig å samordne arbeidet i begge fylkene med fokus på styrking av kvensk språk og kultur, understrek­er han.

Skal gjøres kjent

Ørnebakk forsikrer at Troms fylkeskomm­une er klar til å starte en dialog med Finnmark for å sette i gang en større prosess rundt arbeidet med kvensk språk og kultur.

– Jeg kan aldri tenke meg at arbeidet vil bli forkastet, sier han. Videre skal det jobbes med å gjøre arbeidet som er lagt ned i forbindels­e med handlingsp­lanen i Troms kjent for regjeringa. Dette arbeidet kan vaere med å legge grunnlaget for en nasjonal handlingsp­lan for kvensk språk og kultur. – Vi vil presentere våre fokusområd­er slik at regjeringa blir kjent med arbeidet, forklarer Ørnebakk, som mener det ikke er nok å bare sende dokumentet sørover.

 ??  ?? Fylkesråds­leder i Troms, Willy Ørnebakk, fortsetter å jobbe med handlingsp­lan for kvensk språk og kultur. (Pressefoto)
Fylkesråds­leder i Troms, Willy Ørnebakk, fortsetter å jobbe med handlingsp­lan for kvensk språk og kultur. (Pressefoto)
 ??  ?? Av Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no
Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland