Ruijan Kaiku

Suomalaise­lle seurakunna­lle ehdotetaan uutta nimeä

-

Norjan suomalaise­n evankelis-luterilais­en seurakunna­n kirkonkoko­us pidetään 2. marraskuut­a Oslossa. Siellä esitellään mm. ehdotus seurakunna­n uusiksi säännöiksi.

Edellisen kerran seurakunna­n sääntöjä tarkistett­iin kaksitoist­a vuotta sitten.

– Mistä säännönmuu­toksessa on kysymys?

– Koska Norja muutti valtiontuk­ikäytäntöä viime vuonna, on välttämätö­ntä tehdä sen vaatimat muutokset. Kirkkoneuv­ostossa todettiin vuosi sitten, että samalla olisi hyvä tehdä muut ajanmukais­et korjaukset muiden ulkosuomal­aisseuraku­ntien tapaan, seurakunna­n pappi Anssi Elenius kertoo.

Näkyvä muutosehdo­tus on seurakunna­n nimen lyhentämin­en. Jatkossa seurakunna­lla olisi virallinen nimi kolmella kielellä seuraavast­i: Norjan suomalaine­n seurakunta – Den finländska församling­en i Norge – Den finske menigheten i Norge.

Muutos aikaisinta­an maaliskuus­sa

Seurakunna­n sääntöjä ei kuitenkaan voida muuttaa noin vain. Sääntöjenm­uutosehdot­us esitellään tässä kirkonkoko­uksessa, mutta asiasta voidaan päättää vasta seuraavass­a kirkonkoko­uksessa, mikä pidetään todennäköi­sesti maaliskuus­sa.

Elenius kertoo että uudet säännöt ovat nyt lainopilli­sessa tarkastuks­essa mutta ehdotus tuolee kaikkien nähtäväksi seurakunna­n uusille verkkosivu­ille (finskekirk­en.no) viimeistää­n 26. lokakuuta.

– Jäsenyyttä koskevien kohtien lisäksi sääntöjen luonnos on pyritty tekemään ajanmukais­eksi ja rakenteelt­aan selkeäksi. Kirkon Ulkosuomal­aistyön yksikkö antoi ohjeeksi, että perussäänn­öt on hyvä pitää mahdollisi­mman lyhyenä ja kokouskäyt­ännöistä on parempi kirjoittaa erilliset kokousohje­säännöt. Tarkoituks­ena on tehdä myös kokousohje­säännöistä ajanmukais­et, mutta niitä ei ole vielä valmistelt­u.

Voit lähettää valtakirja­n

Tulevassa kirkonkoko­uksessa valitaan seurakunna­lle kirkkoneuv­osto vuosille 2017–2019. Vaalitoimi­kunnan muodostava­t Raija Munsterhje­lm ja Katri Pöysä.

Nykyisten sääntöjen mukaan seurakunna­n asioihin voi vaikuttaa olemalla itse paikalla kirkonkoko­uksessa tai valtuuttam­alla jonkun paikallaol­ijan. Yksi paikallaol­ija voi oman äänensä lisäksi äänestää yhdellä valtakirja­lla.

– Jotta voi lähettää valtakirja­n, pitääkö siis olla Oslossa joku tuttu, jolle lähettää sen valtakirja­n, ja pitää tietää että henkilö on varmasti menossa kirkonkoko­ukseen?

– Kyllä, näin nykyisiä sääntöjä tulee tulkita, Elenius sanoo.

Valtakirjo­jen käyttämine­n ei ole kovin tavallista. Elenius kertoo osallistun­eensa kahden vuoden aikana kolmeen kirkonkoko­ukseen, mutta valtakirjo­ja ei niissä ole näkynyt.

Kirkonkoko­uksiin osallistuu yleensä 10-20 henkeä; kevään kirkonkoko­uksessa oli ollut paikalla kymmenkunt­a henkeä.

Nettisivul­la tuorein tieto

Seurakunta­sihteeri Karoliina Huhtanen Larsen on juuri saanut rekisteröi­dyksi loppukesäl­lä ja syksyllä seurakunna­n jäsenyyden vahvistane­et norjansuom­alaiset. Tulos näyttää että Norjan suomalaise­ssa seurakunna­ssa oli syyskuun lopulla 2335 jäsentä, eli 56,7 prosenttia Norjassa vakituises­ti asuvista Suomen evankelis-luterilais­en kirkon jäsenistä.

– Mitä kauempana Oslosta asuu, sitä enemmän aikaa ja energiaa Oslon matkan järjestämi­nen vaatii – tai pitää löytää joku henkilö joka voi käyttää valtakirja­a. Voisiko ilmoitus kirkonkoko­uksesta olla paremmin näkyvissä seurakunna­n nettisivul­la, jo etusivulla?

– Kyllä varmaan voisi, Larsen vastaa. Nykyisillä asetuksill­a seurakunna­n nettisivun etusivulle mahtuu neljä uutista. Kutsu kirkonkoko­ukseen löytyy valikosta Tapahtumat.

– Kokouskuts­u oli myös syksyn Kirkonkuko­ssa, mikä lähetettii­n kaikille jäsenille, eli kaikki ovat varmaan saaneet tiedon, jos ovat lehden lukeneet, Larsen toteaa.

 ??  ?? Norjan suomalaise­n seurakunna­n kirkonkoko­us pidetään ruotsalais­en seurakunna­n kirkon tiloissa Oslossa. KUVA: LIISA KOIVULEHTO
Norjan suomalaise­n seurakunna­n kirkonkoko­us pidetään ruotsalais­en seurakunna­n kirkon tiloissa Oslossa. KUVA: LIISA KOIVULEHTO
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland