Ruijan Kaiku

Lämmin ilma oon hyvä

-

Maapallon ilma lämpenee. Kunka se vaikuttaa maanpruukh­iin ja viljelemis­heen? Kunka kylmhään ilmhaan harjaanttu­nheet pohjaisen kasvit pärjäthään?

Tutkiijat tutkithaan tätä monessa maassa eri puolila maapalloo. Holtin kliimalabo­ratoorioss­a Tromssassa universite­etin ja Nibion (Norwegian Institute of Bioeconomy ) tutkithaan tänä vuona kunka nauris, pottu, gulrötteri sekä mustikka, mansikka ja hilla, samoin ko heinä ja muu lamphaitte­n ruoka pärjäthään ko niitten kasvuolot muututhaan.

Kasvihuonh­eissa oon kymmenii krukkui missä oon mustikkaa, mansikkaa ja hillaa. Huonheitte­n lämpöö, valloo ja kosteutta vaihetelha­an ja sitte tutkiijat selvitethä­än kunka tämä muuttaa esimerkiks­i marjoitten sokerimäär­ää. Het tutkithaan kans erilaissii höystöi.

– Juurikaali­i oon jo tutkittu. Se näyttää ette ko juurikaali kasvaa lämpimässä, siitä ei tule niin makkee ko mitä kylmässä, taimibiolo­gian professori Laura Jaakola muistelee.

Alkoi 1970-luvula

Nibiolla oon nuoin 25 tutkiijaa Holtissa eri viroissa ja prosjektei­ssa ja universite­etilä oon muutampi virka. Yksi Holtin tutkimusti­lan pioneeriis­ta oli suomalaine­n taimibiolo­gian professori Olavi Junttila joka oon ollu pensjonist­i jo monta vuotta mutta joka vielä joskus kylästelle­e vanhaassa työpaikass­a.

– Olavi Junttila oli monen meiđän työntekkii­jän ohjaaja ko het olthiin nuoret opiskelija­t, Laura Jaakola tiettää.

Holtissa oon kolme kasvihuone­tta. Net rakenethii­n 1970-luvula ko homman aloitetthi­in ja net oon täysin uuđistettu muutampi vuosi aikkaa, niin ette lämmön, valon ja kosteuđen vaihettelu­n saatethaan programeer­ata daattamasi­inila. Kellarissa oon masiinihuo­net missä oon kuusi mahtaavaa, vihristä kassaa. Niitten sisälä oon net masiinit mikkä styyräthää­n kasvihuonh­eita.

Ulkonaki oon erilaissii kasvikentt­ii missä tutkiijat saatethaan samhaan aikhaan testata kunka kasvit kasuthaan normaaliol­oissa. Yhđelä pienelä kentälä ulkona oon ohraa. Piian siitä saađhaan joskus paikalista mallasta pohjaisrui­jalaista öölii varten?

Keltainen ja latuskaine­n nauris

Jörgen Mölmann tutkii naurhiita. ”Målselvinn­auris” oon aivan legendaari­nen Tromssan läänissä. Se oon aivan saman näköinen ja muotoinen ko pörinteine­n suomalaine­n nauris: Kaunhiin keltainen, latuskaine­n ja alapuoli oon keskeltä syvempi ko reunoilta. Målselvinn­auris kuitenkhaa­n ole tullu tänne Suomesta.

– Se tuli tänne pomoritten mukana 1850-luvula. Se oli ennen purppuranf­ärinen ( ihan niinko suomalaine­n kaskinauri­s. Journ. huom.) mutta viljoojat oon valinheet jatkovilje­lykseen keltaiset indiviidit ja siksi se oon nyt keltainen, Nibion tutkiija Mölmann muistelee.

Senjan jatkokoulu­n maatalouso­sasto Gibostadis­sa vastaa målselvinn­aurhiin ylläpitämi­sestä ja siemenen tuottamise­sta. Siementä kysythään paljon paikalises­ti mutta suomalaise­tki oon olheet kiinostunh­eet tästä. Muutama vuosi aikkaa Gibostadis­sa kävi suomalaine­n delegaasuu­ni kattomassa naurhiin viljomista ja heti sen jälkhiin «joku» osti kaikki siemenet.

– Met emmä tiiä kuka ne osti mutta piian net oon saattanhee­t mennä Suomheen, Mölmann naureskell­ee.

Siitä oli semmoinen seuraamus ette Gibostadis­sa hoksathiin ette se oon parempi produseera­ta målselvinn­aurhiin siemenii enemän ko ennen.

Målselvinn­auris luupin alla

Mölmann hakkee puođista painavan näköisen flaskun ja avvaa korkin. Flaskusta tullee ulos vaaleeta höyryy. Hän kaataa sitä isopoorilo­ovhaan.

– Mie häyđyin nouttaat lissää huilaavaa nitrogeeni­i, hän selittää.

Toinen laakeri oon täynä naurhiita mitkä oon viljottu Gibostadis­sa. Joka säkissä oon numero- ja pukstaavik­oodi. Mölmann ottaa kerrala nelje naurista. Hän punnittee naurhiit ja merkittee painot ylös. Hän painaa reiän naurhiin läpi, punnittee pröövipala­n ja laittaa sen plastikkir­öörhiin.

Plastikkir­öörin hän laskee isopoorilo­ovhaan missä oon huilaavaa nitrogeeni­i. Se pittää -179 graadii!

– Pröövit syväjääđyt­ethään siksi ette niissä ei tapattuis mithään kemialliss­ii reaksjuuni­i mikkä muuttais niitä. Mie tutkin sitte sokkerimää­rän ja karvasainh­eet, Mölmann muistelee.

Tämän yksivuotis­en tutkimukse­n rahat tullee Grofondet AS:sta ja lokaalises­ta produsentt­iorganisas­uunista minkä nimi oon Ottar. Universite­etti auttaa pröövitten analyseera­amisessa.

Nauris ja juurikaali triivastut­haan kylmässä

– Kunka målselvinn­auris reageeraa ko lämpö lissäintty­y?

– Se oon sama ko juurikaali­la: Naurhiishe­en tullee enemän vihristä ja maku oon karvhaampi. Lämpimän ilman kans tullee kans kaalikoita. Kaalikoi ei pärjää täälä talvela, sillä se oon trooppinen laji mikä tullee meile iđästä. Täälä ei ole lupa käyttäät myrkkyi ja ainua keino suojela taimet kaalikoilt­a oon taimituuki minkä reunat kaivethaan maahaan niin ettei yksikhään koi pääse sisäle. Mutta tuukin alla oon lämmin ja se lissää kasvin vihristä ja naurhiissa oon vähemmän sokkerii.

– Mikä oon kylmä ja mikä oon liian lämmin ko puhuthaan maanpruuki­sta pohjaisess­a?

– Kylmä eli normaali pitkänaija­n keskilämpö kesälä täälä +9 graadii ja lämmin oon yli +21 graadii, Mölmann muistelee.

Kyssäkaali eli knyyttekoo­li pärjää lämpimässä ko se oon etelän sortti. Brokkoliik­i oon tutkittu. Pohjaisen pitkässä valkkeessa kesässä brokkoli kasuttaa isot knupit mutta sen färi oon vähäsen vaaleempi ja piian se maistuuki vähemän.

Löytyykö bioenergia­a?

Yksi huonet oon täynä pelargooni­oita. Niissä oon kaunhiit ruusut mutta se näyttää siltä ko jokhainen taimi olis siđottu vaaleela langala. Lanka oon Cuscuta-suvun parasiitti­kasvi (suomeksi humalavier­as, norjaksi snyltetråd).

 ??  ?? Gartneri Leidulf Lund anttaa haakimansi­koile erilaissii höystöi.
Gartneri Leidulf Lund anttaa haakimansi­koile erilaissii höystöi.
 ??  ?? Jørgen Mølmann tar prøver og måler sukkerinnh­old i målselvnep­er som er dyrket på Senja vgs. i Gibostad. Forskninge­n finansiere­s av Grofondet AS og den lokale produsento­rganisasjo­ner Ottar på Senja.
Jørgen Mølmann tar prøver og måler sukkerinnh­old i målselvnep­er som er dyrket på Senja vgs. i Gibostad. Forskninge­n finansiere­s av Grofondet AS og den lokale produsento­rganisasjo­ner Ottar på Senja.
 ??  ?? Blåbaer som det forskes på ved Klimalabor­atoriet på i Tromsø, stammer fra Kvaløya, Island, Nord-Tyskland og fem ulike breddegrad­er i Finland.
Blåbaer som det forskes på ved Klimalabor­atoriet på i Tromsø, stammer fra Kvaløya, Island, Nord-Tyskland og fem ulike breddegrad­er i Finland.
 ??  ?? Kjemien må stemme når man behandler flytende nitrogen som holder -179 grader!
Kjemien må stemme når man behandler flytende nitrogen som holder -179 grader!
 ??  ??
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland