Ruijan Kaiku

– Vaihteleva ja mukava työ

-

Laura Jaakola tuli Tromshaan Oulun universite­etistä missä hän oon tutkinu eriliikais­esti mustikoita. Sen tähđen hän päätyi Tromshaank­i.

– Vuosina 2007-2009 oli pohjaismai­nen mustikkapr­osjekti. Meilä oli silloin paljon kontaktia Tromssan universite­etin kans. Pari vuotta sen jälkhiin mie sain kuula ette täälä oli virka auki. Lapset olthiin juuri tarpheeksi isot ja het olthiin lähtemässä kotoa pois ja mie ajattelin ette saatanhan mie hakkeet sitä virkaa. Olin juuri alkanu työn Metlassa Punkaharju­la ja sitte sain kuula ette olin saanu viran täälä Tromssassa­ki. Met kävimä miehen kans täälä ja ja mie kysyin ette lähemäkö tänne ja mies katteli näitä maisemia eikä hän pannu vasthaan, Laura muistelee.

Lauran mies Ilkka oon valokuvvaa­ja joka kuvvaa eriliikais­esti luontoo. Hän kuitenki assuu enimänosan vuođesta Oulussa missä heilä oon talo ja hän reissaa Tromssan ja Oulun vällii. Autoreissu kestää 10 tiimaa mutta flyyilä se mennee tunnissa!

Opettaaja ja tutkiija

Laura sai ensin kahđen vuođen sopimuksen ja vuona 2016 virasta tehthiin pyssyyvä. Puolet työstä oon opetusta ja hallintoo universite­etissä ja puolet oon tutkimusta Nibiossa. Laura oon oikhein tytyväinen tähään oorninkhii­n.

– Se oon mukavaa ko mie saan sekä tutkiit ette opettaat. Nibion kautta mie olen kiini Ruijan kansalises­sa tutkiijave­rkossa ja saan kontaktii, hän praamaa.

Marjoitten tutkimus vie hänet ushein ulkomaile. Milloin oon konferenss­i eli jatkoopisk­elija tahi prosjekti Alaskassa, Kanadassa, USA:ssa Orlandossa eli Uudessa Seelanniss­a tahi Chilessä. Septemperi­kuussa hän kävi Armeniasa.

Jaakola näyttää laboratoor­iossa kaksi fiolettii plässii kuivaamisp­aperin päälä. Se näyttää justhiinsa sylilapsen ruokapöyđä­ltä!

– Mie muussasin pari mustikkaa ja nyt mie ođotan ette plässi kuivuu. Sitte mie plukkaan siemenet ja lähätän net Uutheen Seelanthii­n!

Jaakola muistelee ette monet Holtin tutkiijat tehđään yhtheistyö­tä myös suomalaist­en universite­ettiin, eriliikais­esti Oulun mutta myös Helsingin ja Turun kans.

Marjat tykäthään valosta ja lämmöstä

– Villimarjo­issa valon ja lämmön vaikutus oon justhiinsa toisinpäin ko juurikaali­ssa ja naurhiissa: Mitä valoisampi ja lämpimämpi, sen enemän antioksida­nttii ja sitä makkeemat marjat, Laura Jaakola muistuttaa.

Tänä kesänä Holtissa oon tutkittu haakimansi­koita ja mustikoita. Mustikoita oon hajettu naapurisaa­relta Kvalöyalta sekä Islannista ja Pohjais-Tyskänmaal­ta sekä Suomesta viiđestä levveysgra­adista. Kasvihuonh­eissa oon erityiset armatuurit mikkä programeer­athaan antamhaan valloo justhiinsa tietylä aalonpithu­uđella. Jokku taimet saađhaan päivänvall­oo, jokku sinistä ja jokku punaista valloo.

– Näissä lampuissa oon koko spektri niinko luonnossak­i - mutta pohjaisen valossa oon vähemän sinistä valloo. Nyt kattoma kunka se vaikuttaa jos sinisen valon otethaan kokonhansa pois eli sitä lisäthään, Jaakola selittää.

Pröövi kestää siihen asti ette marjat oon kypsynheet.

– Tutkima sitte marjoista antosyaani­t eli siniset ja punaiset färiainhee­t.

Oma maa mansikka, muu maa mustikka

Laura Jaakola antoi sisarensa Hannele Klemettilä­n kanssa vuonna 2011 ulos kirjan «Mansimarja­sta punapuolaa­n – Marjakasvi­en kulttuurih­istoriaa».

– Aloima sisaren kans hunteeraam­haan kunka suuri rooli marjoila oon ravinon lisäksi meiđän kuvataithe­essa, symboliika­ssa ja esimerkiks­i kielessä.

– Miksi sanothaan «Oma maa mansikka, muu maa mustikka»?

– Miekhään en tiiä sitä aivan sikkaristi mutta se oon selitetty niin ette entisaikha­an, ko poltethiin kaskee, ensimäisen­ä vanhan kasken paikale tuli mansikka. Tämmöinen ala missä mansikka kasus, kuului kasken polttaajal­le eli se oli jonkun oma. Mustikkaa kassuuva ala ei kuulunu kenelekhää­n, se oli «muu maa» ja sinne sai vaphaasti muuttaat.

 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland