Se og Hør Extra

FIKK HJERTEINFA­RKT PÅ SCENEN

- TEKST: TORE ØSTVOLD tore.ostvold@aller.no FOTO: ANDREAS FADUM, NTB, SE OG HØR, @ JORNHOEL/INSTAGRAM

barndomsve­nnen Steinar Albrigtsen (66).

Elsker å lage mat. Innimellom utvider han konseptet med å tilby kulinarisk­e fristelser, for Jørn Hoel er over gjennomsni­ttet interesser­t i mat, og er med tiden blitt en anerkjent kokk.

– Mat er blitt en hobby som har overtatt mer og mer. Jeg kjenner mange gode kokker etter hvert. Da jeg reiste rundt på turné på 70- og 80-tallet, syntes jeg maten vi fikk servert var litt dårlig. Den gang var det ikke så mange gode restaurant­er i Norge. Så da begynte jeg å lage mat selv, sier han i «Drivkraft».

Jørn elsker å lage mat, og hjemme disker han opp med minst et skikkelig måltid hver dag.

Glad i høne. – Jeg er veldig glad i kylling. Det er en kjent sak at Jørn Hoel er glad i høner, spøker han i podkasten.

Den hese røsten er det folk flest forbinder med Jørn. Uten den karakteris­tiske stemmen, ville mye vaert annerledes.

I barndommen bød den innimellom på problemer, og han ble mobbet hjemme i Tromsø i unge år.

Mobbet for stemmen. – Jeg hadde aldri hørt stemmen min, og skjønte ingenting av hvorfor jeg ble mobbet. Da tok broren min opptak av meg, og jeg fikk høre den for første gang, forklarer han.

Men han gjorde stemmen sin til et fortrinn, og den er blitt hans varemerke.

Arvelig belastet. Det er en kjent sak at artister lever et hardt og til tider usunt liv. Jørn er arvelig belastet med at mange av mennene i hans familie blir rammet av hjerteprob­lemer i relativt ung alder.

Selv er han intet unntak, og i 2006 holdt det på å gå skikkelig galt. Mens han sto på scenen på et lukket arrangemen­t i Bodø, kjente han at noe ikke stemte. Han følte seg merkelig svimmel og tørst da han fremførte «Har en drøm».

– Smerten ble døyvet av adrenalink­icket jeg alltid får når jeg opptrer, så jeg gjorde ikke noe mer med det. Men heldigvis sendte fastlegen min meg direkte til hjertespes­ialister. Jeg fortalte hva som

hadde skjedd, og om min familiaere tilknytnin­g til sykdommen. Spesialist­ene på Diakonhjem­met testet meg skikkelig grundig, fortalte han til Se og Hør om episoden.

Hadde flaks. Han ble til slutt satt på en ergometers­ykkel for å se hvordan hjertet reagerte under press.

– Jeg tråkket til det jeg hadde, og da det naermet seg maksnivået mitt svartnet det helt. Jeg var i fritt fall. På scenen i Bodø hadde jeg hatt et lite infarkt, men dette var et skikkelig infarkt, sa sangstjern­en i det samme intervjuet.

Når han ser tilbake, mener Jørn at han hadde flaks.

– Ja, det var veldig flaks. For egentlig var planen å reise alene til fjellet for å plukke multer. Hadde jeg fått hjerteinfa­rkt der oppe, hadde det vaert game over, konstatert­e han.

Mamma var manager. «Har en drøm» har hatt stor betydning for ham, og på hver konsert fremfører han den, av respekt for fansen.

De siste årene han den en ekstra stor betydning i livet hans, etter en episode som er knyttet til hans mor, som gikk bort for noen år siden.

Hun var hans største supporter, og fungerte som en slags manager i starten av karrieren. For ni år siden ble hun rammet av hjerneslag, og lå på sykehuset i Tromsø uten språk.

Sang med av full hals. – Det var en pleier innom rommet hennes, og hun syntes det var så stille og trist at hun satte på den lille CD-spilleren som sto ved siden av sengen til moren min. Det var en av mine plater som sto i, og «Har en drøm» var første låt. Hjelpeplei­eren fortalte at mamma sang med på hele sangen, fra start til slutt. Det var sterkt å høre, fortalte Jørn til Se og Hør.

Han er kvitt sexy-stempelet, men er til gjengjeld blitt 66. Og da kan man som kjent gjøre som man vil …

 ?? ?? 2017
FREMDELES GOD TONE: Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel på scenen under «Allsang på grensen« i 2017.
2017 FREMDELES GOD TONE: Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel på scenen under «Allsang på grensen« i 2017.
 ?? ?? UNG OG LOVENDE: Dette sjarmerend­e bildet er en ung Jørn Hoel – og han har delt bildet selv på Instagram.
UNG OG LOVENDE: Dette sjarmerend­e bildet er en ung Jørn Hoel – og han har delt bildet selv på Instagram.
 ?? ?? MED DATTEREN: Da musikalen «Jersey Boys» hadde premiere på Chateau Neuf, kom Jørn og datteren Milla.
KOKKELERER: Mat er blitt en hobby for Jørn – og han kokkelerer mer og mer. 2022
MED DATTEREN: Da musikalen «Jersey Boys» hadde premiere på Chateau Neuf, kom Jørn og datteren Milla. KOKKELERER: Mat er blitt en hobby for Jørn – og han kokkelerer mer og mer. 2022
 ?? ?? 2019
STOR FEIRING: Jørn, kona Trine og deres datter Milla fotografer­t under en julereport­asje i Se og Hør for drøye fire år siden.
2019 STOR FEIRING: Jørn, kona Trine og deres datter Milla fotografer­t under en julereport­asje i Se og Hør for drøye fire år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway