Stavanger Aftenblad

Frisørens nye advokat, Per Danielsen, bekrefter overfor Aftenblade­t at det er tatt ut stevning mot humoristen­e

-

Per Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen for ærekrenkel­se. Torkelsen sier han er blitt truet og mener han er brukt som hoggestabb­e i saken. I stevningen heter det at Hodne krever oppreisnin­gserstatni­ng fordi hun er beskyldt for å være nazist, «nazi».

Frisøren, som har blitt landskjent etter flere runder i retten i den såkalte hijab-saken, reagerer på Løgnaslage­ts bruk av ordet «nazifrisør». Et ord som brukes i deres sketsj om en «hårsår frisør fra Jæren».

– Hva ønsker du å oppnå med å saksøke Løgnaslage­t for ærekrenkel­se, Merete Hodne?

Hodne vil ikke kommentere

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier Merete Hodne til Aftenblade­t. Hun viser til advokaten sin, Per Danielsen, og sier at hvis vi ønsker kommentare­r er det han som skal uttale seg.

Per Inge Torkelsen i Løgnaslage­t, har akkurat fått vite at han skal i ny rettssak med Merete Hode når Aftenblade­t tar kontakt.

– Hvordan opplever du at det er tatt ut stevning mot dere i Løgnaslage­t?

– Så lenge vi fikk lov av retten å bruke sangen (sketsjen om en «hårsår frisør fra Jæren», red. anm.) så trodde jeg vi var ferdig med dette nå, sier Per Inge Torkelsen til Aftenblade­t.

– Vi har tydeligvis tråkket på noen ømme tær, og jeg registrere­r at noen vil begrense ytringsfri­heten i Norge.

– Jeg tror ikke det er noen i Norge som har vært i kontakt med så mange høyrevridd­e mennesker som jeg har, sier humoristen.

– Hoggestabb­e

– Jeg er blitt plukket ut som hoggestabb­e i denne saken. Jeg er blitt truet og fått så mange henvendels­er, både anonyme og ikke-anonyme, fra folk som ønsker å si sin mening, men vi står på videre. Dette er en sak som kan være viktig for humoren i Norge, sier han.

– Har du forståelse for at noen reagerer negativt på at dere kaller frisøren for «nazifrisør»?

– Når jeg ser hva hun sier, og hva hun har sagt i debatter, så er svaret nei.

– En del har reagert negativt, og sagt at vi er så stygge med denne frisøren. Men da sier jeg:

– Sjekk hva hun tidligere har sagt, hva som kommer frem på hennes Facebook-side og hennes bekjentska­pskrets. Da blir kritikerne tause, sier han.

Løgnaslage­t har spilt revyen der sketsjen inngår 58 ganger, der 50 av forestilli­ngene har stått på plakaten i Stavanger. Torkelsen anslår tallet på publikum så langt til å ligge mellom 26.000 og 27.000.

Siste forestilli­ng skal med 99 prosent sikkerhet spilles i Stavanger 17. mai, sier han.

– Opptrådte usmakelig

Hodnes advokat, Per Danielsen sier:

– Jødevitser er helt utdatert og bare skammelig og ekkelt. Løgnaslage­t opptrådte svært usmakelig ved å ta på seg fangeluer i retten. Jødene måtte bruke slike i konsentras­jonsleiren­e under siste verdenskri­g, der hundretuse­ner ble gasset i hjel, sier advokat Per Danielsen til Aftenblade­t.

Løgnaslage­ts bruk av ordet «nazifrisør» har allerede blitt behandlet i Stavanger tingrett, men den gangen som et krav om midlertidi­g forføyning. Hodne ønsket at Løgnaslage­t skulle bytte ut ordet som hun finner ærekrenken­de med et annet.

For å vinne fram i kravet om midlertidi­g forføyning, måtte retten finne at bruken av «nazifrisør» er rettstridi­g. Retten måtte imidlertid også komme til at bortfallet av ordet ville spare Hodne for vesentlig skade eller ulempe – noe som kalles sikringsgr­unn.

I kjennelsen skriver tingrettsd­ommer Magne Revheim Mæland at retten har kommet til at det ikke foreligger sikringsgr­unn. Derfor fikk ikke Hodne medhold i kravet om midlertidi­g forføyning.

Retten tok altså ikke stilling til lovlighete­n i bruken av ordet «nazifrisør».

– Ikke morsomt

I stevningen vises det til at nazistene dyrket en samfunnsmo­dell som var et rendyrket diktatur blottet for menneskere­ttigheter og demokratis­ke prinsipper, der lov og rett var fraværende.

«Saksøker tar selv avstand fra alle former for totalitær tenkning, det være seg nazisme,

 ?? FOTO: ANDERS MINGE ?? Merete Hodne har tatt ut stevning. Saksøker Løgnas-laget for ærekrenkel­se.
FOTO: ANDERS MINGE Merete Hodne har tatt ut stevning. Saksøker Løgnas-laget for ærekrenkel­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway