Stavanger Aftenblad

Ble det ikke fattet en endelig beslutning om at generalsek­retær Inge Andersen skulle gå.

- KURT HAUGLI

Tom Tvedt hadde tirsdag sin første arbeidsdag på sitt kontor på Ullevaal stadion etter at et enstemmig styre hadde bedt generalsek­retær Inge Andersen om å fratre sin stilling.

Det ble en hektisk start på dagen hvor han begynte med å orientere alle ansatte på et allmøte om det som hadde skjedd. Mannen som har vært regnet som norsk idretts kanskje mektigste mann de siste 13 årene, hadde fått beskjed om at hans tid var over.

Etter krisemøtet forrige onsdag, var generalsek­retær Inge Andersen fortsatt i stillingen. Men det skjedde noe etter at Idrettstyr­et hadde gått fra hverandre på Gardermoen onsdag kveld.

Krevende

Tvedt var ikke sikker på at Inge Andersens avgang kom til å bli den endelige beslutning­en. Men det ble han etter lange telefonkon­sultasjone­r med styrets 13 andre medlemmer.

– Dette var ikke klart før styret hadde fattet sin endelige beslutning. Idrettssty­ret er et valgt kollegium på 14 personer. Vi er en organisasj­on som alle andre, og vi har spilleregl­er i arbeidsliv­et vi må forholde oss til. Vi har vært opptatt av å ha en ordentlig prosess.

– Når var det styret tok sin beslutning?

– Beslutning­en ble ikke fattet sist onsdag. Styret har ikke vært fysisk samlet, men det har vært avholdt en rekke telefonmøt­er. Beslutning­en er enstemmig.

– Var det tungt for deg personlig å be din egen generalsek­retær om å gå?

– Jeg skal snakke på vegne av hele styret først. Det er alltid krevende å gjøre noe slikt som dette. Det som er viktig er at prosessen går fremover på en ordentlig måte. Jeg har stått i offentligh­etens lys tidligere, men når jeg i tillegg skal stå i fullt fokus å stake ut en retning fremover, så er det krevende. Men det er det som er flott med vårt demokrati, vi er ordentlige opp i alt dette, sier Tom Tvedt.

13 år i stillingen

Inge Andersen ble ansatt som generalsek­retær i Norges idrettsfor­bund i 2004. Han har siden gått for å være den sterke mannen i norsk idrett. Han har vært øverste administra­tive sjef for fem idrettspre­sidenter.

Det siste året har vært preget av uro. Idrettssty­ret og Tom Tvedt er nærmest blitt tvunget til å legge frem reiseregni­nger. Forbundet er kritisert både av egne og eksterne for mangel på åpenhet, og forbundet har en IT-satsing som har kostet langt mer enn planlagt. Forholdet til kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland har vært anstrengt.

Inge Andersen vil ha sin siste arbeidsdag i kontorene på Ullevaal kommende fredag. Han vil deretter gå ut sin oppsigelse­stid på seks måneder uten arbeidspli­kt. Deretter vil han få 12 måneders etterlønn. Dette er en ordning som ble avtalefest­et da han tok jobben for 13 år siden.

Det er allerede klart at assisteren­de generalsek­retær Øystein Dale kommer til å bli konstituer­t i stillingen.

– Styret er tilfreds med at vi har fått inn en mann som kan holde hjulene i gang. Nå skal styret sørge for at organisasj­onen har en generalsek­retær i fremtiden, sier Tom Tvedt.

Stillingen skal lyses ut med det første.

– Alt annet enn en åpen utlysning vil ikke passe seg, påpeker Tvedt.

 ?? VIDAR FOTO: RUUD ?? – Det har vært avholdt en rekke telefonmøt­er. Beslutning­en var enstemmig, sier idrettspre­sident Tom Tvedt, til høyre, om avgangen til generalsek­retær Inge Andersen.
VIDAR FOTO: RUUD – Det har vært avholdt en rekke telefonmøt­er. Beslutning­en var enstemmig, sier idrettspre­sident Tom Tvedt, til høyre, om avgangen til generalsek­retær Inge Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway