Stavanger Aftenblad

Nå vil Lene Stokkedal gi noe tilbake

Lene Stokkedal prøver å finne veien tilbake til livet i Norge. Første steg er ny baby og nytt bosted i Sandnes. Men først skal hun gjøre en ekstra innsats for datteren som er igjen i Tunisia.

- JULIE TERESA OLSEN

– Jeg må forsøke å fortsette livet her hjemme. Noen tenker sikkert at jeg har vært her lenge nå og at ting har falt på plass, men sannheten er at jeg fortsatt forsøker å lande mitt nye liv, forteller Stokkedal.

Det har gått ett år siden hun endelig fikk komme tilbake til Norge. I 3,5 år satt hun fastlåst i Tunisia på grunn av utreisefor­bud. Hun var tiltalt for å planlegge kidnapping av sin egen datter. Marerittet startet i 2012 da barnefaren nektet å sende Norah tilbake til Norge etter sommerferi­en i Tunisia. Han ble ettersøkt av Interpol for ulovlig barnebortf­øring. Stokkedal og samboer Vladimir Gasic har solgt leilighete­n i Oslo, pakket sammen livet sitt hovedstade­n og flyttet hjem til Sandnes. Samboeren har fått seg ny jobb som sykepleier på Stavanger legevakt.

Tapte foreldrere­tten

– Når vi har mistet Norah føles det veldig riktig å flytte nærmere familien min. Det er lettere å bearbeide når vi bor nær hverandre.

Da Aftenblade­t skrev om Stokkedal for ett år siden var foreldretv­isten fortsatt ikke løst. Nå er det klart at faren har fått foreldrere­tten til Norah. – Jeg måtte bo i Tunisia om jeg skulle ha sjanse til å få foreldrere­tten. Saken kan ankes, men trolig ville det ikke hjulpet. Jeg vet ikke hvor lenge det er riktig å hale ut saken.

I august har det gått to år siden forrige gang hun så datteren sin, som blir ni år sommer.

– Det ble vanskelige­re og vanskelige­re å besøke henne. Jeg har vært i tvil omdet er riktig av meg å utsette henne for disse møtene når hun hver gang opplever at jeg drar ifra henne.

Gravid igjen

Stokkedal vet ikke om hun noen gang får se datteren igjen. I savnet finnes det lyspunkter. I begynnelse­n av juli venter hun og samboeren en sønn.

– Graviditet­en har hjulpet meg til å få tankene over på noe annet. Jeg håper å kunne fortelle henne at hun har fått en lillebror i Norge.

Norah har allerede en lillesøste­r. Sofija, som ble født mens Stokkedal satt fast i Tunisia, har blitt fire år. Da kun kom hjem igjen til Norge, var det første gangen samboeren hennes fikk møte sin egen datter.

Da Stokkedal satt fast i Tunisia fikk hun massiv støtte fra mange hold. Nå vil hun gi noe tilbake.

– Jeg fikk en enorm støtte fra kjente og ukjente. Det gjorde stort inntrykk. Jeg kan aldri gi like mye tilbake, men jeg kan gi litt.

Markedsdag

27. mai arrangerer hun markedsdag på Varatun gård. Inntektene går uavkortet til hjelpeorga­nisasjonen Bortført-fondet, som støtter foreldre som opplever at barna deres blir bortført til utlandet.

– Jeg har ikke vært i stand til å jobbe etter at jeg kom hjem til Norge. Da har det vært viktig å ha noe meningsful­lt å drive med slik at jeg ikke blir slukt av depressive tanker, innrømmer hun.

Markedet skal selge brukskunst, lopper og håndarbeid.

– Folk har donert så mye fint. Blant annet har jeg fått et flott bilde av kunstneren Martha Dorthea Sagland Lea. Det blir også underholdn­ing, ansiktsmal­ing, ponyridnin­g og hoppeslott for barna, forteller Stokkedal.

– Jeg føler at jeg har litt kontakt med Norah gjennom å gjøre dette.

 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Lene Stokkedal har nylig flyttet hjem til Sandnes med samboeren og datteren Sofija. Hennes eldste datter er igjen i Tunisia. I juli venter hun en sønn.
FOTO: JARLE AASLAND Lene Stokkedal har nylig flyttet hjem til Sandnes med samboeren og datteren Sofija. Hennes eldste datter er igjen i Tunisia. I juli venter hun en sønn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway