Stavanger Aftenblad

Stortrives i nytt yrke

Før var de servicetek­niker, fisker, lagerarbei­der, ingeniør, geolog, tømrer, økonom. Så ble de ledige. Nå har de fått prøve seg på sykehjem, og kan ikke tenke seg en mer givende

- MARGUNN UELAND

Takket være prosjektet «Menn helse».

– Jeg stortrives. Før gikk jeg mer på jobb for å tjene penger, nå betyr det mindre. Selve jobben, det å kunne hjelpe folk, føle at du trengs, har mer verdi enn lønna, forteller Geir Jarle Brekkhus som er helserekru­tt ved Åse bo- og aktivitets­senter i Sandnes. Før jobbet han som servicetek­niker på GI-Inneklima.

– Åh, jeg er så fornøyd. Jeg har aldri ledd så mye i hele mitt liv, forteller Stian Eliassen som er helserekru­tt ved Stokka sykehjem. Før var han fisker i Lofoten og Finnmark.

Martin Mckie jobbet med stålrør på SFF, men trives mye bedre på Ramsviktun­et sykehjem:

– Kjempekjek­t. Du sover bedre om nettene når du vet at du har gjort dagen til noen andre bedre.

– Det handler om å gi

i Hamilton Egboh har mastergrad i økonomi, men har kommet til at det er mer meningsful­lt å bidra til at de gamle får det best mulig enn til å styre med penger.

– Fantastisk, både tilbudet og jobben i seg selv. Du føler du har gjort noe givende både for deg selv og de du jobber med, sier Kurt Are Sleveland-Marin Johnsen som er helserekru­tt ved Bergåstjer­n sykehjem.

– Helt enig. Jeg har lært mer om meg selv og andre etter at jeg begynte her i slutten av mars enn i hele livet. Det handler om å tørre å åpne seg og gi, sier Roy Vuyk som har tolv år bak seg i byggebrans­jen.

– Veldig kjekt! Kjekke kolleger, kjekke pasienter, forteller André Skogheim. Før jobbet han med lagerlogis­tikk.

– Veldig givende jobb, sier kollega Håkon Tangen. Han er utdannet geolog og har jobbet både som ingeniør og som røkter på lakseoppdr­ett.

– Det er deilig å slippe å jage etter økonomiske resultater. Her gjelder det om å gi beboerne en god og verdig dag, sier Sean Gordon Greater som har bakgrunn fra GE Oil&Gas. Nå er han på Sola sjukeheim.

Alle har jobbet på sykehjem siden slutten av mars, og er nå fast bestemte på å ta fagbrev som helsefagar­beider.

De er glade og takknemlig­e for at de har fått denne sjansen til å omskolere seg (blanding av teori og praksis) gjennom prosjektet «Menn i Helse» som er for ledige mellom 20–55 år.

I Stavanger, Sandnes og Sola er det nå 24 helserekru­tter på åtte sykehjem.

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie og de øvrige fire toppkandid­atene til Rogaland Høyre (Tina Bru, Sveinung Stensland, Margret Hagerup, Aleksander Stokkebø) fikk treffe flere av dem da de torsdag var i Rogaland.

Vinn-vinn–vinn

«Menn i helse» får fire millioner over statsbudsj­ettet, og det blir i alle fall ikke mindre i årene framover. Høie framhever minst tre åpenbare fordeler: 1. Ledige får utdanning/jobb. Flere av helserekru­ttene har vært arbeidsled­ige fra seks måneder til to år. 2. Nye rekruttere­s til helsesekto­ren som trenger flere folk. – Det er ikke mulig å løse framtidens oppgaver på sykehjem uten at vi klarer å rekruttere flere menn, påpeker Høie. 3. Bedre for brukerne/pasientene: – Både menn og damer bor på sykehjem, da er det godt å kunne treffe begge kjønn med forskjelli­g bakgrunn og forskjelli­ge interesser. Det vil ha betydning både for miljøet og aktivitete­ne, sier Høie og viser til sidemannen, Øyvind Amundsen. Han har 25 år bak seg som tømrer, nå er han helserekru­tt på Tasta sykehjem.

Sykehjemme­t har minibuss, men den ble lite brukt for damene kviet seg med å kjøre. Men Amundsen kjørte i vei:

– Til sentrum - de gamle hadde ikke vært der på lenge- til flyplassen, til Solastrand­a. Vi kom altfor sent hjem, men vi hadde det jo så kjekt! forteller han.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Statsråd Bent Høie fikk i går møte flere arbeidsled­ige menn som gjennom «Menn i helse» har fått sjansen til å bli helsefagar­beider. Alle stortrivde­s i praksis på sykehjem og var fast bestemt på å bli i helse- og omsorgssek­toren. Her i samtale med Geir...
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Statsråd Bent Høie fikk i går møte flere arbeidsled­ige menn som gjennom «Menn i helse» har fått sjansen til å bli helsefagar­beider. Alle stortrivde­s i praksis på sykehjem og var fast bestemt på å bli i helse- og omsorgssek­toren. Her i samtale med Geir...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway