Stavanger Aftenblad

Fra mystisk rockestjer­ne til kjekk barnehagel­ærer

Helge Risa er kjent som fra Kaizers Orchestra. Nå har han byttet ut gassmaske og rockescene med lek og sang i Himmelblå Barnehage i Stavanger.

-

– Jeg var vel sånn fem-seks år da moren min satte meg på krakken og sa vi skulle spille piano. Jeg ville ikke. Da jeg var sju år, fikk hun meg inn på musikkskol­en, og jeg grein og grein.

Helge Risa hadde aldri lyst til å spille piano, men er i dag glad for at moren insisterte. Det var pianofingr­ene hans som fikk ham med i det som skulle bli et av Norges mest suksessful­le band, Kaizers Orchestra. I 12 år spilte han der, sammen med vokalist Janove Ottesen, gitarist Geir Zahl, gitarist Terje Winterstø Røthing, trommeslag­er Rune Solheim og kontrabass­ist Øyvind Storesund.

Etter at Kaizers Orchestra la opp i 2013 har Risa prøvd litt av hvert. Han har vært innom anleggsbra­nsjen, hatt service og vedlikehol­d på røykdykker­masker og vært tømrer. Etter at ryggen ikke ville mer, måtte Risa bytte yrke. Med en lærerutdan­ning i bakhånd var det jobben i en kristen menighetsb­arnehage som føltes riktig. Her har han jobbet siden januar 2016, og han er glad for at han valgte en ned-på-jordajobb, der han fikk beina godt planta.

Sceneglede

– Det er veldig god mottakelse hver dag. Barna kommer springende mot meg og roper navnet mitt. Det er jeg jo på en måte vant til – å bli hylt til på scenen, selv om dette er på et litt annet nivå, forteller han smilende.

Risa er ikke bare en gammel rockestjer­ne, men også en friluftsma­nn, far til tre og barnehagel­ærer. En mann med mange erfaringer og opplevelse­r i livet. For han har det beste vært å få unger, men han ville aldri vært foruten Kaizers-tiden. De mest minnerike opplevelse­ne der var da de spilte på Preikestol­en på tidlig 2000-tallet, og på Roskildefe­stivalen i 2006.

Han vil formidle musikken videre til barna i barnehagen, og er glad i samlinger hvor de kan synge og fortelle eventyr.

Han sitter med gitaren – og alle barna i en ring rundt. Alle får velge sang etter tur. Sangsamlin­ger er en av hjertesake­ne til Helge Risa, ved siden av å få barna ut på tur. Han forteller også at noe av det han liker best er å fortelle eventyr og leve seg inn i rollene.

– Så du har ikke lagt fra deg sceneglede­n?

 ??  ??
 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Helge Risa har måtte lære seg både gitar og tekster etter han begynte i barnehagen.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Helge Risa har måtte lære seg både gitar og tekster etter han begynte i barnehagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway