Stavanger Aftenblad

– Tre dager tilvenning i barnehage ikke nok

Småbarn

- MARGUNN UELAND

Tre dagers tilvenning er det vanlige når barna begynner i barnehagen. mener universite­tslektor Cecilie Evertsen, som heier på nye framgangsm­åter. barnet. Det er barnets behov som bør stå i sentrum i en slik sårbar overgang- det er krevende for et lite barn å gå fra foreldrene­s fang til ukjente voksne i barnehagen. En tre dagers tilvenning er etter nyere forsknings­funn ikke godt nok for et lite barn, fortsetter universite­tslektoren.

I Stavanger er det pr. dags dato 1264 nye, små barn som har takket ja til barnehagep­lass fra høsten 2017. Barna er født i tidsrommet 01.01.2015 tom 30.11.2016.

– Gledelig

– Hvilke tanker gjør du deg om Bjergsted-modellen?

– Bjergsted-modellen er for så vidt ny for meg. Men jeg er kjent med det omfattende Danske forsknings­prosjektet «Barnet i centrum», som de henter inspirasjo­n fra. De har flere forsknings­funn som sier noe om at tre dagers tilvenning er langt ifra det som kan kalles for godt nok for barnet. Jeg har stor tro på at dette vil være en god måte å gå frem på når små barn skal starte i barnehagen. Denne måten å tenke på er sterkt forenelig med det forskning og teoretiske grunnlag påpeker er vesentlig viktig for barns emosjonell­e utvikling og vekst. Barnet får tid til å ta verden inn i små doser, svarer Evertsen.

Jåttåmodel­len, en uke

Hun trekker også fram Jåttåmodel­len som hun forteller stadig flere barnehager tar i bruk:

Her oppfordres foreldrene til å bli i en ukes tid for at barnet skal få trygge rammer ved oppstart i barnehagen. I de tre første dagene er det foreldre som tar seg av alt barnet sitt i barnehagen, parallelt med at barnet har fått en primærkont­akt som prøver gradvis å bli kjent med barnet. Etter dag tre kan foreldrene prøve å overlate barnet til barnets primærkont­akt, mens de beveger seg til eventuelt naborommet. Foreldrene må være i barnehagen slik at de alltid er lett tilgjengel­ig når barnet gir signaler på at det trenger foreldrene sine. Videre oppfordres foreldrene til å la barnet få ha korte dager i de første ukene.

 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? –Bruk tid på tilvenning­sperioden, og sørg for å ta barnet signaler på alvor, er oppfordrin­gen fra lektor Cecilie Evertsen ved Universite­tet i Stavanger.
FOTO: JARLE AASLAND –Bruk tid på tilvenning­sperioden, og sørg for å ta barnet signaler på alvor, er oppfordrin­gen fra lektor Cecilie Evertsen ved Universite­tet i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway