Stavanger Aftenblad

Svensk statsborge­r omkom i Ryfast-ulykke

Det var en ansatt i det svenske firmaet VSM som omkom i arbeidsuly­kken 16. mai. Det er ikke første ulykken i Ryfast selskapet har vært involvert i.

- TOR INGE JØSSANG

Det melder lokalavise­n Strandbuen. Fra flere hold har Aftenblade­t fått opplyst at den omkomne arbeideren jobbet for den svenske underentre­prenøren VSM. VSM arbeider for det utenlandsk­e arbeidsfel­lesskapet Tucon/Marti/IAV som driver tunneldriv­ing i Ryfast fra Solbakk i Strand.

Arbeideren omkom da en gravemaski­nskuff løsnet og falt ned. Skuffen var trolig ikke skikkelig låst.

Ulykken skjedde om lag fire kilometer inne i tunnelen fra Solbakk-siden. Politiet etterforsk­er ulykken, og Arbeidstil­synet følger rutinemess­ig opp saken.

Ulykke i fjor også

I fjor sommer ble en 29-årig svensk statsborge­r som jobbet for det samme selskapet alvorlig skadet da han fikk en 500 kilo tung maskin over seg i Ryfast. Mannen fikk bruddskade­r i begge beina. Aftenblade­t har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med VSM, men uten å lykkes.

Anleggsarb­eidet er i gang igjen, ifølge Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen.

– Dette er fryktelig trasig hendelse. Vi har medfølelse for de som har mistet en mann, far og god kollega. Åstedet ble frigjort tirsdag kveld, men av respekt var det ikke aktivitet fram til torsdag morgen. Hovedfokus for entreprenø­ren og oss i Statens vegvesen er å ta oss av dem som er berørt. Vi skal ta godt vare på dem som skal jobbe videre i denne bransjen seinere også, sier prosjektle­deren.

De som er direkte berørt, får personlig oppfølgnin­g av kolleger og kyndig personell. Anleggsarb­eidet pågår utenom selve ulykkesste­det.

– Vi har startet opp igjen. Dette er vurdert av entreprenø­r og gjøres på en forsvarlig måte. Nå avventer vi konklusjon­en av politiets og Arbeidstil­synets etterforsk­ning. Derfor har vi ikke kommentare­r utover dette, sier Eiterjord.

– VSM har vært involvert i to alvorlige ulykker. Hvordan ser du på det?

– Det har jeg ingen kommentar til. Som sagt må vi avvente til politiet og Arbeidstil­synet er ferdig, svarer han.

– Hvordan ivaretas sikkerhete­n?

– Sammen med hovedentre­prenøren Marti, som følger opp underentre­prenørene, prøver vi å gjøre et godt sikkerhets­arbeid. Det gjøres fortløpend­e risikovurd­eringer og sikker-jobb-analyser. Prosedyren­e for arbeidsope­rasjoner gjennomgås og vi har ofte vernerunde­r som utføres av dedikert personell. Vi gjør så godt vi kan sammen med entreprenø­ren. Det er alltid noe som kan gjøres bedre, men per i dag kan vi ikke se grunnlag for at det er noe spesielt. Fokus nå er å ta oss godt av de som er berørt, sier Eiterjord.

Når det gjelder arbeidsuly­kken i fjor sommer, har politiet konkludert slik:

– Saken er etterforsk­et og henlagt fordi det ikke framkom straffbare forhold, opplyser Åslaug Høgemark, seksjonsle­der nordsjø- og miljøseksj­onen i Sør-Vest politidist­rikt.

Mange tilsyn

Aftenblade­t har tidligere, over flere måneder, skrevet om Arbeidstil­synets kritiske rapporter om grove brudd på arbeidstid­sordninger og manglende overtidsbe­taling hos Marti/Tucon/IAV. Heller ikke oppdragsgi­ver Statens vegvesen gikk fri for kritikk.

I oktober mente tilsynet Vegvesenet hadde visst om ulovlighet­ene uten å rydde opp. Til Aftenblade­t sa Helge Eidsnes, regiondire­ktør i Statens vegvesen, den gang følgende:

– Vi bestrider ikke de forholdene Arbeidstil­synet påpeker. Vi vil intensiver­e arbeidet med å hindre brudd på arbeidstid­sbestemmel­ser og sosial dumping framover, sa Eidsnes blant annet.

 ?? FOTO: TOR INGE JØSSANG ?? Ifølge politiet løsnet skuffen på en gravemaski­n og falt ned på arbeideren i ulykken i Ryfast-tunnelen.
FOTO: TOR INGE JØSSANG Ifølge politiet løsnet skuffen på en gravemaski­n og falt ned på arbeideren i ulykken i Ryfast-tunnelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway