Stavanger Aftenblad

Kverneland vil pløye seg vei inn i Kina

Plogfabrik­ken Kverneland Klepp håper nå på et betydelig oppsving i Kina. 73 ploger skal leveres til det kinesiske markedet før sommerferi­en.

- OVE HEIMSVIK

– Vi har levert ploger til Kina også tidligere, men nå har det vært trått i noen år. De siste to årene har vi jobbet bevisst for å få større innpass i Kina, sier Magne Svendsen, administre­rende direktør ved plogfabrik­ken på Øksnevad.

Svendsen overtok stillingen etter forgjenger­en Trygve Martinsen i mars.

Liten, men viktig

Bestilling­en på 73 ploger er verdt om lag 15 millioner kroner. Ingen stor ordre, men den kan vise seg å være viktig som døråpner inn i et marked der norske bedrifter har hatt store problemer med å få innpass de siste årene.

Årsaken er at forholdet mellom Norge og Kina fikk en formidabel knekk i 2010, da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidente­n Liu Xiaobo. Kinesiske myndighete­r betraktet Xiaobo som kriminell, og ga overfor Norge klart uttrykk for sin misnøye med fredsprist­ildelingen. Men etter en seks år lang isfront ble ble statsminis­ter Erna Solberg i desember 2016 invitert til Kina og frihandels­forhandlin­gene mellom Kina og Norge ble gjenopptat­t.

– Et gjennombru­dd

– Kverneland har allerede en fabrikk i Kina, i Daqing. Den har primært drevet med såmaskiner fra vår fabrikk i Soest i Tyskland.

– Nå skal vi produsere alle delene til disse plogene her på Kverneland Klepp, delmontere og så sende dem i containere til fabrikken i Kina for sluttmonte­ring, sier Magne Svendsen til Aftenblade­t.

Han håper at markedet for salg av Kverneland-ploger til Kina skal vokse til minst 50 millioner kroner i løpet av de neste par årene.

– Vi ser på denne ordren som et gjennombru­dd, bekrefter Magne Svendsen. Og den tradisjons­rike plogfabrik­ken kan trenge et oppsving.

– Markedet har snudd

De siste par årene har vært vanskelige, omsetninge­n har falt fra 911 millioner kroner i 2014 til omkring 720 millioner i 2016. Svendsen sier budsjettet for i år er rundt 740 millioner.

– Vi har hatt to tøffe år. Nå ser vi klart at markedet har snudd, for eksempel i Frankrike, som er ett av våre største markeder. Det ser ut som investerin­gsviljen har snudd hos bøndene i Europa, men vi er avhengige av at de har gode avlinger og tjener penger. Ordreboka vår er smekkfull de neste to månedene, fram til etter ferien, og det blir nok en del ekstra arbeid både lørdager og kvelder for å få Kina-ordren og alle andre bestilling­er ferdig som planlagt, sier Svendsen til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway