Stavanger Aftenblad

I juni kommer en stor europeisk gasskonfer­anse til Stavanger.

-

– Det har vært mye fokus på olje, men vi må ikke glemme at gassen er like viktig for Norge, sier Jens Økland, direktør for markedsfør­ing, prosesseri­ng og midstrømsa­ktiviteter i Statoil.

Han er en av foredragsh­olderne på European Gas Conference, som arrangeres i Stavanger 13. og 14. juni på Clarion Energy Hotel og Stavanger Forum. Sammen med Gassco har Statoil jobbet hardt for å få denne konferanse­n hit.

Det er 18. året på rad at European Gas Conference arrangeres. Men det er første gang i Stavanger.

Energihove­dstad

Foruten Økland, skal blant andre Catherine Robinson fra IHS Energy, Christoph Frei fra World Energy Council og Philip Lambert fra Lambert Energy Advisory holde innlegg på konferanse­n.

Stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø (H) er svært begeistret for at gasskonfer­ansen endelig kommer til Stavanger. Kommunen har sammen med Statoil og andre også tidligere jobbet for å få store gasskonfer­anser her til byen.

– Dette viser at det nytter å fortsette å jobbe for å få disse arrangemen­tene her til byen, sier Sagen Helgø.

– Det er viktig å vise at vi fortsatt er energihove­dstaden her i landet. For tiden snakkes det mye om omstilling og satsing på fornybar energi. Det er bra, men det er også viktig med fortsatt fokus på olje og gass,sier Sagen Helgø.

Ordføreren mener at det er svært viktig for Stavanger at vi klarer å tiltrekke oss denne type arrangemen­ter.

– Det betyr mye for hoteller, taxinæring­en og restaurant­ene at det kommer mye folk hit. Men det som betyr enda mer, er at de rette folkene kommer. Der er viktig både for Norge og Stavanger, og bekrefter vår posisjon som gasslevera­ndør.

Framtid for gassen

Økland sier at det er naturlig at denne konferanse­n legges i Stavanger, og ikke i Oslo.

– Mye av aktivitete­n knyttet til den fysiske leveransen skjer langs kysten på Vestlandet. Og på Forus sitter også et av de fremste kompetanse­miljøene på operasjon, salg og forsyning av gass, sier han.

Blant temaene under årets konferanse, er hvilken fremtid norsk gass får i den europeiske og den internasjo­nale energimiks­en.

– Bransjen har gjerne et 30årig perspektiv for investerin­ger i felt og utbygginge­r. Spørsmålet er om gassmarked­et i Europa og resten av verden har det samme langsiktig­e perspektiv­et, og hvilket marked vi ser for norsk gass i fremtiden, sier Erling Holmefjord, konferanse­sjef i Conventor, som sammen med Norsk Petroleums­forening står som arrangør av konferanse­n.

Norsk gass

Norge er verdens tredje største eksportør av gass, etter Russland og Qatar. Ifølge tall fra olje- og energidepa­rtementet, utgjorde samlet eksportver­di for olje og gass i 2016 rundt 350 milliarder kroner.

47 prosent av dette var gass. Norge eksportert­e gass for rundt 164 milliarder kroner i 2016. Dette tilsvarer 22 prosent av samlet norsk vareekspor­t.

Norsk gass dekker rundt 25 prosent av EUs gassetters­pørsel. Energimeng­den tilsvarer 10 ganger den norske årlige normalprod­uksjonen av elektrisit­et.

Og det er Statoil som står for 2/3 av gassekspor­ten fra norsk sokkel. Statoil markedsfør­er gassen på vegne av seg selv og Petoro.

– I Norge snakker vi for lite om gass. I Europa er det mer diskusjon rundt gass. Vi mener dette er en fantastisk ressurs for å få ned utslippene, sier Økland.

Han bruker Storbritan­nia som eksempel. Der har de tatt et valg om at landet skal stenge ned alle kullkraftv­erk innen 2025 og erstatte det med gass, fornybar energi og atomkraft.

I april hadde landet sin første kullfrie dag siden begynnelse­n av den industriel­le revolusjon­en. Og offisielle tall fra det britiske nærings- og energidepa­rtementet fra mars viste at utslipp av CO hadde falt til nivåer på linje med slutten av 1800-tallet.

– Gass er ikke utslippsfr­i, men den slipper ut halvparten av CO sammenlign­et med kull, sier Økland.

 ?? FOTO: HILDE ØVREBEKK LEWIS ?? Statoil-direktør Jens Økland og stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø er svært fornøyde med at gassbransj­en skal samles i Stavanger.
FOTO: HILDE ØVREBEKK LEWIS Statoil-direktør Jens Økland og stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø er svært fornøyde med at gassbransj­en skal samles i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway