Stavanger Aftenblad

Rasende Trump mener seg forfulgt

President Donald Trump mener at han blir utsatt for den verste heksejakte­n i USAs historie.

- TOR DAGFINN DOMMERSNES

Det var naturligvi­s på Twitter den amerikansk­e presidente­n raste. I går formiddag amerikansk tid skrev han at Russland-saken er «den verste heksejakte­n på en på en politiker i amerikansk historie».

Han skrev også dette: «Med alle de ulovlighet­ene som fant sted i Clinton-kampanjen og Obama-administra­sjonen, ble det aldri oppnevnt en spesialgra­nsker!»

FBI-sjef skal granske

Onsdag ble det kjent at USAs visejustis­minister Rod Rosenstein har utnevnt tidligere FBI-sjef Robert Mueller som spesialgra­nsker av Russlands-saken.

Utnevnelse­n ble møtt med begeistrin­g blant demokraten­e og flere eksperter. Også mange republikan­ere mente at Mueller, som nyter meget stor tillit for sin uavhengigh­et, var den rette mannen til å granske saken.

Ubekrefted­e meldinger fortalte at Det hvite hus ikke hadde vært involvert i avgjørelse­n om en slik granskning, og at Trump ble orientert bare en halv time før avgjørelse­n ble publisert i media.

Det kom raskt en pressemeld­ing fra Det hvite hus, der det stod at Trump så fram til en «rask oppklaring av saken». Han sa også at undersøkel­sen vil bekrefte at hans valgkampst­ab ikke hadde stått i ledtog med utlendinge­r.

En anonym kilde i Det hvite hus sier til The Washington Post at presidente­n hadde tatt imot nyheten om en spesialgra­nsker med «utrolig ro og fatning».

– Jeg hadde ventet at han skulle rase, men han var mer: «Fint, la dem gjøre det de må, men vi skal fokusere på vår agenda», sa embetsmann­en til avisen.

Sovet på det

Men torsdagens Twitter-meldinger forteller altså en helt annen historie om hva Trump mener om saken. Han føler seg tydeligvis urettferdi­g behandlet.

Når han snakker om ulovlighet­er under Obamas presidentp­eriode, mener han helt sikkert e-postsaken som rammet Hillary Clinton. Trump mente jo gjennom hele valgkampen at Hillary burde fengsles på grunn av dette. Men den sparkede FBI-sjefen James Comey bestemte at det ikke var grunnlag for å reise noen sak mot henne – til Trumps store frustrasjo­n.

Flere amerikansk­e medier mener at Muellers gransking av Russlandsa­ken – den skal åpenbart bli svært grundig og med et bredt mandat – kan bli meget problemati­sk for Trump. Bare det at den gjennomfør­es, svekker hans posisjon.

Potensiell bombe

Enkelte mener dette er begynnelse­n på slutten for Trumps presidentp­eriode.

Lederskrib­enten Nicholas Kristof i The New York Times mener at presidents­kapet til Trump er i full oppløsning. Under overskrift­en «Farlige tider for Trump – og nasjonen» skriver han blant annet: «Ved å sparke James Comey som FBI-sjef satte Trump i gang prosessen som endte med oppnevnels­en av Robert Mueller som spesialgra­nsker. Mueller er et mareritt for Trump: en profesjone­ll som ledet FBI i 12 år og som er svært respektert av begge partiene i Washington for sin kompetanse og integritet. Trump trodde kanskje at han fjernet en torne ved å sparke Comey, men nå står han overfor en hel hekk med tistler».

 ?? FOTO: EVAN VUCCI/TT NTB SCANPIX ?? Kravet om å granske Trump blir stadig sterkere i USA.
FOTO: EVAN VUCCI/TT NTB SCANPIX Kravet om å granske Trump blir stadig sterkere i USA.
 ?? FOTO: AP ?? President Donald Trump mener at han utsettes for tidenes heksejakt.
FOTO: AP President Donald Trump mener at han utsettes for tidenes heksejakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway