Stavanger Aftenblad

Halvparten av Macrons ministre er kvinner.

-

Flere er hentet utenfor den politiske sfære. Erfarne sosialiste­r og borgerlige er med. President Emmanuel Macron hadde lovet en regjering med mange kvinner i viktige departemen­ter, erfarne krefter og personligh­eter rekruttert utenfor den politiske sfære. Det lever han opp til med sin første regjering, hvorav halvparten er kvinner.

Regjeringe­n favner fremtreden­de personligh­eter fra høyreparti­et Les Républicai­ns til Sosialistp­artiet.

– Fornyelsen har vunnet, lød første vurdering fra den økonomiske kommentato­ren François Lenglet på tv-stasjonen France 2. Venstreflø­ylederen Jean-Luc Mélenchon er kontant: – Det er en høyreregje­ring, sier han i en kommentar, mens lederne av Les Républicai­ns vil ekskludere de nye høyreminis­trene.

Miljøaktiv­ist er med

Den mest bemerkelse­sverdige utnevnelse­n er valget av den svært populære miljøaktiv­isten Nicolas Hulot til ny miljøminis­ter. Hans stadig mer engasjerte miljøprogr­ammer samlet millioner av seere på tv-stasjonen TF1 fra 1988–2012, og han har flere ganger sagt nei til ministerpo­sten.

Samtidig var Nicolas Hulot rådgiver for François Hollande i forbindels­e med forberedel­sene til miljøkonfe­ransen COP 21, og under presidentv­algkampen kritiserte han Macrons program for å være svakt på området miljø.

Internasjo­nale profiler

Emmanuel Macron har utpekt en rekke personligh­eter utenfor det politiske liv på viktige poster. Fellestrek­ket er at de er eksperter på sitt ansvarsomr­åde, noe som avspeiler presidente­ns ønske om en profesjone­ll regjering.

På det økonomiske plan vil regjeringe­n lene seg mot høyre. De økonomiske departemen­tene blir besatt av kjente navn fra Les Républicai­ns som tidligere landbruksm­inister Bruno le Maire, som blir finansmini­ster.

Den bare 34 år gamle Gérald Darmanin blir minister for offentlig sektor. Han er tidligere talsperson for ekspreside­nt Nicolas

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway