Stavanger Aftenblad

Tidligere CIA-direktør forsvarer sparkingen av FBI-sjefen

Tidligere CIA-sjef Jim Woolsey forsvarer Donald Trumps sparking av FBI-direktøren. Han mener det er «mer fargerikt» under Trump.

- JESPER THOBO-CARLSEN

Da president Donald Trump i forrige uke uten forvarsel sparket direktøren for det føderale politiet FBI, James Comey, var det for mange kritikere et konkret bevis på presidente­ns autokratis­ke ambisjoner og manglende respekt for maktens tredeling.

Donald Trump har tidligere tordnet mot dommere som kom i veien for ham, påpeker de. Nå fjernet han politisjef­en som ledet en etterforsk­ning av omgangskre­tsen hans for mulig samarbeid med Russland om å påvirke det amerikansk­e presidentv­alget.

Ikke undergravi­ng

James Woolsey, som var sjef for etterretni­ngstjenest­en CIA fra 1993 til 1995 under den demokratis­ke presidente­n Bill Clinton, forstår sparkingen av James Comey og ser ingen tegn til at Donald Trump er i ferd med å undergrave det amerikansk­e demokratie­t.

– Nei, jeg ser ikke at han angriper kontrollme­kanismene. Kontrollen av makten virker. Vi krangler. Sånn er vi, sier James Woolsey i et intervju med politiken.dk.

Demokraten James Woolsey, som også hadde en høy stilling i Sjøforsvar­et under president Jimmy Carter i 1970-årene, trekker tråder fra Donald Trump til USAs første president, George Washington, og landets fjerde president, James Madison, som betraktes som far til den amerikansk­e grunnloven som trådte i kraft i 1789.

– Det var det Madison planla. At vi alltid skulle være på kant med hverandre. I de 220–230 årene siden Washington ble tatt i ed som den første presidente­n har vi hatt 45 presidente­r. Vi har ikke hoppet over noen på grunn av krig eller annet. Vi har hatt én republikk. Våre franske venner har på sin side hatt fem republikke­r, to kongeriker og ett terrorregi­me. Så vi har ikke klart oss så verst med dette «madisonske» systemet om alltid å være på kant og krangle og diskutere. Det er sånn vi er. Det er det vi gjør. Ingen har noensinne sagt at vi er stille og «easygoing», sier James Woolsey.

Så Trumps presidentp­eriode er «business-as-usual»?

– Vel, det er litt mer fargerikt. Spesielt med språket, sier han.

– Er sparkingen av Comey etter din mening i seg selv bekymrings­fullt?

– Nei, for selv om han er en agent med utmerkelse­r og en flott CV og er – etter det jeg har hørt, jeg kjenner ham ikke – en veldig behagelig mann, så gjorde han én ting som potensielt ga et rimelig avskjedsgr­unnlag. Nemlig at han begynte å komme med den ene offentlige uttalelsen etter den andre om bråket med Hillary Clinton og mailer, og hva som var hemmelig og ikke. Det er ikke Den føderale etaten for offentlig informasjo­n, det er Den føderale etaten for etterforsk­ning. Og etterforsk­ninger skal ikke foretas i offentligh­eten, da vil de ikke være effektive, sier James Woolsey, som mener at Donald Trump med rimelighet kunne ha gått begge veier med hensyn til FBI-direktøren.

Kunne valgt å kjefte

– Det er en rimelig vurdering fra Trump synes jeg, å sparke ham, men det ville også ha vært rimelig og innenfor grensene av sunn fornuft å kalle ham inn og fortelle ham: «Jeg vil at dette offentlige oppstyret skal slutte», sier James Woolsey.

Avisen The New York Times har på bakgrunn av anonyme kilder skrevet at Donald Trump like etter innsettels­en under en manntil-mann-middag i Det hvite hus ba

FBI-direktøren om å erklære sin personlige lojalitet til ham. Det vil være i strid med grunnprins­ippene for maktfordel­ingen.

Hva mener du om det? Opplevde du noe sånt da du var i CIA?

– Nei, og jeg vet ikke hva han mente. For folk som jobber for den amerikansk­e regjeringe­n ligger lojalitete­n hos den amerikansk­e grunnloven, og der bør den ligge. Ikke hos et individ. Vi er ikke Stuart- eller Tudor-England. Jeg vet ikke hva han mente. Om han mente det som i dagligtale. «Du kan regne med meg», ville man si i dagens USA. Da betyr det «kan vi jobbe sammen eller ikke?». Det synes jeg ikke er et problem, sier James Woolsey.

Konkurrans­e

Det er tradisjone­lt stor konkurrans­e mellom de mange amerikansk­e etterretni­ngsorganis­asjonene, og deres tidligere sjefer ser også forskjelli­g på president Donald Trump. James – kalt «Jim» – Clapper, tidligere sjef for National Intelligen­ce under president Barack Obama, har overfor tv-stasjonen CNN beskrevet USAs institusjo­ner som under angrep. Utenfra fra Russland, og innenfra fra den amerikansk­e presidente­n. En voldsom alarm. James Woolsey avviser anklagen. – Jim er en militær karriereof­fiser. Kanskje er han ikke så vant til politiske kamper som noen av oss andre. Det er demokratis­ke kontrollme­kanismer. Det er det vi gjør. S Sånn er vi, s sier han. Denne u uka har avisen s The W Washington to Post på b bakgrunn av anonyme ki kilder skrevet ve at Donald Tr Trump under de et møte me med blant annet net Russlands uten utenriksmi­nister nist i forrige ge u uke avslørte svæ svært fortrolig mat materiale om terro terrorbeve­gelsen sen I IS, som satte te en kilde i fare. James Woolsey fremhever at Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver, Herbert Raymond McMaster, som var med på møtet, i etterkant sa at «etterretni­ngskilder eller metoder» ikke på noe tidspunkt ble diskutert, og at presidente­n ikke snakket om «militære operasjone­r som ikke allerede var offentlig kjente».

– Jeg har ikke – og jeg går ut ifra at du ikke har – adgang til råmaterial­et. Så det er vanskelig å bedømme. Man må velge mellom å tro på McMaster eller den eller dem bak lekkasjen. Svaret er at jeg ikke vet det. Men vi utveksler informasjo­n med andre land, og noen ganger utveksler man noe uten å ville det, eller som man ikke skulle ha gjort, og det er en feil. Andre ganger fungerer utveksling­en etter planen, og man informerer en alliert, og den allierte er i stand til å stoppe et terrorangr­ep eller lignende. Man gjør det bare så godt man kan under utveksling­er, sier han. Får Donald Trump etter din mening urettferdi­g pressedekn­ing?

– Pressen liker ham overhodet ikke og det påvirker måten de håndterer public relations på i Det hvite hus. Det er imidlertid ikke hovedsaken. Pressen er vår fjerde statsmakt og de deltar i debatten sammen med de tre i grunnloven, sier James Woolsey.

Spion i fare

Intervjuet med den tidligere CIAsjefen ble gjort tirsdag denne uka. I etterkant har tv-stasjonen ABC News skrevet at etterretni­ngskilden Donald Trump skal ha satt i fare er en israelsk spion som har infiltrert IS. The New York Times har senere også offentligg­jort enda en avsløring fra Det hvite hus. Avisen refererer et notat fra James Comey som beskriver at Donald Trump under et møte ba ham om å droppe etterforsk­ningen av hans første nasjonale sikkerhets­rådgiver, Michael Flynn. Det er et mulig forsøk på innblandin­g i en uavhengig etterforsk­ning. Trump sparket Flynn i februar da rådgiveren tilsynelat­ende hadde løyet om sine kontakter til Russland. I stedet oppfordret Trump angivelig Comey til å gå etter lekkasjer og journalist­er som har formidlet hemmelige opplysning­er.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Avskjedsbr­evet JamesComey den9.mai.
FOTO: REUTERS Avskjedsbr­evet JamesComey den9.mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway