Stavanger Aftenblad

Hva vil vi at Stavanger skal være?

Mangelen på nye arbeidspla­sser i den indre byen er den største utfordring­en i Stavanger. Da må vi få til en god balanse mellom krav og muligheter for å bygge stort nok.

- Jostein Kalsheim

Det er viktig at sentrumspl­anen får beholde sin klare ambisjon for utvikling av Stavanger sentrum. Dersom alle innsigelse­r blir tatt til følge, står vi igjen med et utvannet dokument fullt av kompromiss­er, uten klare ambisjoner. Det vil ikke gi noe svar på hvordan vi forblir en attraktiv region med en by som tiltrekker de unge talentene.

Fra et nasjonalt ståsted er det rimelig å hevde at Stavanger har hatt den mest negative sentrumsut­viklingen de siste tiårene. Oljevekste­n har skjedd på bekostning av sentrum heller enn å ha vært en positiv drivkraft for videreutvi­kling av den historiske bykjernen. Den økonomiske veksten har resultert i en massiv etablering av arbeidspla­sser langt ut fra sentrum, et ikke særlig forbilledl­ig eksempel på byutviklin­g, og særlig når dette sees i sammenheng med Stavanger sentrums fravær av utvikling.

Attraktivt og urbant sentrum

Det er ingen tvil om at folk i økende grad verdsetter de gode byrommene og byens tette kvaliteter. Folk ønsker å bo og jobbe i sentrum og med muligheter for handel, service og kultur. Denne miksen av gjøremål og opplevelse­r er selve kjernen av urbanitet.

I Oslo og andre byer vi gjerne reiser til diskuteres det nå om det er riktig å stenge for biltrafikk i den indre bykjerne. Det er i hvert fall hevet over enhver tvil at begrensnin­ger må til for å skape gode byrom. Dette løses mest effektivt ved å plassere nye boliger, arbeidspla­sser, handel, service og kultur nært kollektivk­nutepunkte­r og sentrum. Bare på denne måten kan man få til det grønne skifte med flere gående og syklende, med økt utnyttelse av kollektivl­øsninger, som vi alle ønsker.

Drammen blir brukt som eksempel på positiv sentrumsut­vikling. Her er forholdene lagt til rette for vitaliseri­ng av sentrumsom­råder gjennom ny utbygging, begrensnin­ger på biltrafikk, og etablering­en av gode byrom hvor folk ferdes og møtes. Dermed får man i pose og sekk, både et attraktivt sentrum og mindre bilisme med reduksjon i energiforb­ruk og utslipp. Bærekrafti­g samfunnsut­vikling er i praksis det samme som etablering­en av dynamiske, attraktive bysentra.

Så hvorfor ikke bare gjøre det, når fordelene med en bærekrafti­g fortetting­spolitikk er så entydige? Svaret er at det finnes gruppering­er som jobber aktivt mot en slik utvikling, enten fordi privatpers­oner mister en fordel, eller fordi offentlige etater mener at deres fagområde veier tyngst.

Historisk bebyggelse

Stavangers historiske og verneverdi­ge bebyggelse er en fantastisk ressurs for byen. Det er grunnlaget for bykjernens visuelle og opplevelse­smessige identitet. Det er derfor en forutsetni­ng for en vellykket sentrumsut­vikling at nye prosjekter ivaretar og «spiller sammen med» disse historiske kvaliteten­e.

Men ivaretakel­se og samspill er ikke det samme som ensidig og dogmatisk bevaring av «alt som er gammelt» . Når Riksantikv­aren varsler «kamp om hvert eneste trehus» i forbindels­e med den nye sentrumspl­anen, represente­rer dette en sort/hvitt-holdning som jeg frykter umuliggjør utviklinge­n av sentrum.

Nøkkelorde­t er balanse. Balanse mellom historisk bebyggelse og realistisk­e forutsetni­nger for ny utvikling. Balanse er ikke høyhus på 26 etasjer midt i byen, men balanse er heller ikke absolutte høydebegre­nsninger. Fortetting nødvendigg­jør noe høyere utnyttelse og noe større høyder. Uten slike tilpasning­er vil ikke sentrum kunne utvikles.

Realisme

Positiv utvikling av byen kan bare skje om forutsetni­ngene for nye prosjekter gjør dem konkurrans­edyktige. Offentlige prosjekter kan bidra positivt, men det er de private, kommersiel­le prosjekter som må stå for volumet i en utvikling. Et sentrumsnæ­rt alternativ vil naturligvi­s ha flere begrensnin­ger på fysiske rammer og myndighets­krav enn et alternativ utenfor bykjernen. Men da er det desto viktigere at rammene defineres med forståelse for hva som kreves for å realisere nye prosjekter. Jeg savner en slik forståelse.

Særlig for næringsbyg­g er selve størrelsen på et prosjekt avgjørende for om det vil være aktuelt for en bedrift. Hele organisasj­oner må jo faktisk få plass i et nytt bygg. Dermed faller mange sentrumslø­sninger ut, med mindre man tilrettele­gger store nok tomter eller bygger i høyden.

Hvordan kommer vi dit?

Mangelen på nye arbeidspla­sser i den indre byen utgjør den største utfordring­en. Utarmingen av sentrum som har pågått gjennom flere tiår, henger direkte sammen med massiv etablering av arbeidspla­sser langt utenfor bykjernen. Den nye sentrumspl­anen anerkjenne­r dette og uttrykker klare ambisjoner om å snu denne uheldige utviklinge­n.

Hvis det virkelig er slik at man ønsker et moderne og bærekrafti­g Stavanger med et levende og urbant sentrum, må vi ikke ende opp med en utvannet og sprikende sentrumspl­an. Den må ha klare ambisjoner og legge til rette for levedyktig­e prosjekter som faktisk vil kunne realiseres og bidra til god byutviklin­g. En slik balansert sentrumspl­an, hvor fortiden og fremtiden går hånd i hånd, er den eneste muligheten for at regionens overordned­e intensjon om «et sterkt og levende regionsent­er» skal kunne lykkes.

 ?? FOTO: STAVANGER KOMMUNE ?? Folk ønsker å bo og jobbe i sentrum, med muligheter for handel, service og kultur. Miksen av gjøremål og opplevelse­r er selve kjernen av urbanitet.
FOTO: STAVANGER KOMMUNE Folk ønsker å bo og jobbe i sentrum, med muligheter for handel, service og kultur. Miksen av gjøremål og opplevelse­r er selve kjernen av urbanitet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway