Stavanger Aftenblad

Kunst og næring trenger hverandre

- BÅRD FOLKE FREDRIKSEN

Innlegget til Morten Hovland i Stavanger Aftenblad lørdag 13. mai bygger på en rekke misforståe­lser av forslaget til ny åndsverklo­v, et forslag som siden er justert i tråd med kunstnerne­s ønsker. Realiteten er at forslaget vil styrke kunstnerne­s stilling.

Endres ikke

Utgangspun­ktet er at en kunstner har rettighete­r til det åndsverk hun har skapt. Dette endres uansett ikke av lovforslag­et. Deretter kan kunstneren velge å overdra rettighete­ne til andre. Lovforslag­et klargjør regelen om at en avtale som en kunstner inngår, skal tolkes i hennes favør dersom det oppstår tvil. Etter at kunstnerne har markert at de ikke vil ha dette lovfestet, videreføre­s de. De ulovfested­e reglene om overgang i arbeidsfor­hold og oppdragsfo­rhold videreføre­s slik de er i dag.

De siste dagers debatt illustrere­r behovet for kunnskap. Det er ikke alle som klarer å leve av sin kunst i Norge, og det kan være flere årsaker til dette.

Mål å moderniser­e

Åndsverklo­ven styrker kunstneres stilling på flere punkter. For eksempel foreslås det en ufravikeli­g rett til rimelig vederlag for kunstnere, et forbud mot strømming av ulovlig utlagt materiale og nye straffe- og erstatning­sregler, som rettighets­havere lenge har etterlyst. For regjeringe­n har det hele tiden vært et mål å oppdatere og moderniser­e åndsverklo­ven, på en måte som ivaretar kunstnerne og deres muligheter til å tjene penger på arbeidet sitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway