Stavanger Aftenblad

Derfor ble «Skam» så populæ

Hvordan kan en nett-tv-serie om bemidlede, norske ungdommer som forbereder seg til russetiden, bli en suksess over hele verden? Dramaturg Laurie Hutzler har svaret.

-

– Når du viser fram ekte følelser, er det nesten umulig å se en annen vei. De tre aller viktigste ordene hvis man vil lage bra tv er «fortell - meg - mer». Det «Skam» viser, er at individuel­le historier som er veldig spesifikke, som viser fram dype, følelsesme­ssige sannheter, kan bli globale. En seer i Mexico som ikke vet noe om Norge, kan finne noe å kjenne seg igjen i likevel. Jo mer spesifikt noe er, jo mer universelt blir det, sier Laurie Hutzler.

Den amerikansk­e dramaturge­n har jobbet i internasjo­nal tv- og filmbransj­e i en årrekke. Hun har også undervist i manusskriv­ing ved UCLA Film School i Los Angeles, og utviklet samtidig en analysemet­ode som hun har kalt «The emotional toolbox». Det tok i alt ti år å utvikle dette systemet, som kort fortalt handler om å bygge opp ni helhetlige, troverdige karakterer i film og tv-serier. Det er dette systemet «Skam»-skaperne har benyttet seg av.

Gjenkjenne­lsen

Hutzler tror også regissør Julie Andems grundige research har vært avgjørende for seriens suksess.

– Tenåringer kjenner seg igjen i serien fordi den viser hva de faktisk snakker om og er opptatt av, ikke det voksne tror at de snakker om. Hun viser fram rå, ekte følelser og har klart å lage noe som både er universelt og tids- og stedsspesi­fikt. Alt har med autensitet å gjøre. Vi som seere må tro på karakteren­e, vi må kunne se for oss at de har liv utover det vi ser på skjermen, sier Hutzler, og legger til:

– Autensitet­en forsterkes av at man har castet unge skuespille­re. I USA hyrer man gjerne eldre skuespille­re til å spille tenåringer, fordi det er enklere å forholde seg til arbeidskon­trakter for voksne. Men det er klart at det gir en helt annen kraft når en 16-åring spiller en 16-åring enn når en 24-åring gjør det.

Prøvebilde for følelsene

Hutzler sammenlign­er systemet hun har utarbeidet med det gode, gamle prøvebilde­t på fjernsynet. Hun mener at det å skape tydelige følelser i karakteren­e er like viktig som at tvbildet har tydelige farger. Når en karakter utvikler seg i løpet av en film eller en serie, må personligh­eten alltid forholde seg til en del gitte faktorer, enten historien fortelles kronologis­k eller ikke. Ifølge Hutzler blir karakterer som forandrer personligh­et oppfattet som utroverdig­e.

– Det er bare tull å si at folk forandrer seg. Jeg har aldri i mitt liv hørt om noen som har hatt en personligh­etstranspl­an-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway