Stavanger Aftenblad

Hvem tror du at du er?

- EGIL S. EIDE

Tv-serien med samme tittel som Dagens ord har nok inspirert noen til å finne mer ut om røttene sine. Hvem er jeg egentlig? Noen innfalsvin­kler gir kanskje litt mer innsikt i hvem jeg er, og hvorfor jeg er som jeg er:

Biologisk er vi sønn eller datter av en bestemt kvinne og en bestemt mann. Utseende og væremåte kan ha trekk ganske langt tilbake i slekten, og det samme gjelder utvilsomt evner og egenskaper. Sosialpsyk­ologisk er vi preget av oppveksten. Foreldres, venners, forbilders interessef­elt har bidratt til å forme oss.

Samfunnsme­ssig vokste vi opp i et land og distrikt i en bestemt tidsepoke. Også det har satt sitt stempel på oss. Juridisk har vi fått vår identitet. Fødselsdat­o, fødested, adresse ble tidlig ført inn i kirkebok og folkeregis­ter. Religiøst har vi vår bakgrunn. Noen fikk nesten ingen påvirkning, andre trådte sine barnesko i kirke og bedehus, mor og far ba kveldsbønn og sang med barna sine. Dette har smeltet inn i personligh­eten og gitt oss visse holdninger og verdimåler­e. Siden har vi vokst og utviklet oss, gjennom utdannelse, miljø, ulike erfaringer, og blitt de personer vi er i dag.

Kristen tro har skapelsest­roen i bunn. Hver enkelt er formet i Guds bilde med ukrenkelig verdi. Ikke på grunn av noe i oss: utseende, evner, helse, prestasjon­er, produktivi­tet, fromhet, gode gjerninger. Verdien er forankret utenfor oss: «Jeg er din, o Gud», i kraft av skaperverk­et og frigjøring­sverket gjennom Jesu liv, død og oppstandel­se. ”For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv, underfulle er dine verk, du så meg den gang jeg var et foster.» Fra Salme 139.

«Jeg tror at Gud har skapt meg og alle andre skapninger. Han har gitt meg kropp og sjel, forstand og alle sanser… For dette skylder jeg å takke og love ham, tjene og lyde ham». Luthers lille katekisme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway