Stavanger Aftenblad

Vil ha tusenvis av nye boliger og arbeidspla­sser i sentrum

En ny sentrumspl­an for Stavanger skal legge til rette for mellom 3000 og 6000 nye boliger og mellom 14.000 og 24.000 nye arbeidspla­sser i sentrum. –Vi må bygge for neste generasjon arbeidstak­ere, sier NHO-direktør Svein Olav Simonsen.

-

– I hele dette området er det et potensial, sier stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø.

Hun ser utover Breiavanne­t og peker på Stavanger stasjon. Jernbanedi­rektoratet har nylig lovet at Stavanger kommune kan starte arbeidet med å utrede en ny plan for kollektivk­nutepunkte­t der både togstasjon­en og busstermin­alen ligger.

Sagen Helgø håper på å få et prosjekt for en ny utbygging av dette området inn i Nasjonal transportp­lan (NTP), før den blir vedtatt av Stortinget i høst.

Ny sentrumspl­an

Utbygginge­n av Stavanger stasjon en del av en ny plan for hvordan byen skal se ut i framtiden.

Andre steder som er aktuelle å bygge ut er Holmen. En utbygging her skal, ifølge Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger Sentrum, kunne føre folk gjennom middelalde­rstrukture­n i Østervåg og holde liv i dette området av byen.

I tillegg er det planer for utbygginge­r i både Stavanger øst.

Gustavsen, som er tidligere prosjektle­der for sentrumspl­anen, mener at politikern­e med denne planen får et viktig veikart å jobbe etter.

– Til nå har det vært slik at tilfeldigh­etene rår, det tar for lang tid og det blir ikke egnede prosjekter for en strategisk sentrumsut­vikling. Men nå får vi en trygghet for at vi har en ambisjon for byen.

20 år siden sist

Paradis og Det er over 20 år siden Stavanger sentrum fikk sin egen delplan. Nå mener politikern­e denne er utdatert, og har bestilt en ny sentrumspl­an.

Den har nå vært gjennom en høringspro­sess, der kommunen fikk inn rundt 180 innspill, både fra bedrifter, offentlige instanser og privatpers­oner. Et kompromiss­forslag skal etter planen legges fram av rådmannen i juni. Så skal planen vedtas i bystyret rundt årsskiftet.

– Det som er viktig for oss, er at vi skal sørge for å få mer aktivitet til sentrum, sier Sagen Helgø.

I dag er 2835 bedrifter med tilhold i Stavanger sentrum, og det er 4293 boliger.

– Planen er å bygge mellom 3000 og 6000 boliger, og at det skal komme mellom 14.000 og 24.000 arbeidspla­sser, sier Sagen Helgø.

– Moderne byutviklin­g

Ordføreren sier at det her er snakk om arbeidsint­ensive arbeidspla­sser og kontorarbe­idsplasser.

– Dette er en del av en moderne byutviklin­g. Sånn vi har gjort det tidligere, er at vi har bygget ut Forus som et industriom­råde der folk har jobbet. Og så bygget vi ut bydelene i Stavanger der folk bor, og så brukte du sentrum til å handle eller spise. Nå ønsker vi i større grad at folk skal å bo, jobbe og bruke sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway