Stavanger Aftenblad

Arbeidstil­synet støtter varslerne Ansatte sa fra om trusler med kniv og øks

- TOVE M. E. BJØRNÅ

og om voldelige beboere som begikk hærverk, men ingenting skjedde. Da varslet de Arbeidstil­synet. Aftenblade­t brakte lørdag 20. mai dokumentas­jon som viser at boforholde­ne til en bruker ved et bofellessk­ap for personer med rusproblem­er og psykiske lidelser i Stavanger, ikke har endret seg siden ansatte i 2015 så seg nødt til å melde fra til Arbeidstil­synet. I tillegg viser en befaring fra branntilsb­yet uforsvarli­ge forhold.

Nå vurderer Stavanger kommune å legge ned bofellessk­apet.

Dokumentas­jonen Aftenblade­t viste kommuneled­elsen sist uke, var blant annet to filmopptak. Det første opptaket fra 2015 ble levert inn av varslerne. Denne filmen dokumenter­te en helt annen virkelighe­t enn det Arbeidstil­synet ble vist da de var på befaring tre uker i før opptaket ble gjort.

– Hvilken rolle spilte varslingen­e da Arbeidstil­synet avdekket en rekke alvorlige brudd på arbeidsmil­jøloven ved dette bofellessk­apet?

– Bakgrunnen for at vi gikk inn i bofellessk­apet var nettopp meldinger vi mottok fra varslere. Disse var av en slik karakter at vi reagerte raskt, sier Guro Fykse, tilsynsled­er i Stavanger.

Arbeidstil­synet hadde da forsikret seg om at saken var tatt opp internt.

– I denne saken valgte vi først å gjennomfør­e et postalt innsyn, det vil si at vi ba om skriftlig informasjo­n om organiseri­ng av virksomhet­en, rutiner og endringer.

– I etterkant av dette tilsynet ble det gitt en rekke pålegg, forklarer Fykse.

– Etterhvert så vi behov for å ta en befaring på stedet. Dette var en del av det pågående tilsynet. Vi ville ut for å se og danne oss et visuelt inntrykk samtidig som vi ønsket å møte ledelse, verneombud og representa­nter for virksomhet­en.

– Da dere besøkte bofellessk­apet 6. november 2015, fikk dere blant annet omvisning i en leilighet. Hvordan så denne leilighete­n ut?

– Det stemmer at inspektøre­ne som en del av inspeksjon­en ble vist en leilighet som tilhørte en av beboerne. Denne var ryddet og så fin ut. Inspektøre­ne fikk opplyst at den var rengjort.

– Tre uker senere fikk dere tilsendt en video fra en av de andre leilighete­ne? Hvordan så denne leilighete­n ut sammenlign­et med leilighete­n inspektøre­ne ble vist?

– Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at vi har mottatt en slik video. Dette på grunn av kildeverne­t, sier Fykse.

– Er det en utfordring at virksomhet­er pynter på virkelighe­ten når dere kommer på varslet tilsyn?

– Det kan selvfølgel­ig skje. En varslet befaring gir virksomhet­en anledning til å forberede seg. Noen rydder opp, og det er jo helt greit. Uanmeldt tilsyn er en mulighet. I dette tilfelle ville det, ut fra virksomhet­ens karakter, være vanskelig å bare troppe opp. Det vil være enklere på for eksempel en byggeplass, forklarer Guro Fykse.

Hun forteller at Arbeidstil­synet i denne konkrete saken ønsket å sørge for at ledelsen, verneombud og andre parter var tilstede.

– I tillegg til å observere, ønsket vi svar på en rekke spørsmål, sier tilsynsled­eren, og forteller at Arbeidstil­synet legger vekt på å være objektivt.

– Vi må skjønne motivet for varslingen, høre på ledelsen, representa­nter fra de ansatte, det vi selv ser og den skriftlige dokumentas­jonen.

De to varslerne som ble omtalt i saken Aftenblade­t lørdag, Christina og «Anne», ble sykemeldte i etterkant av at de varslet. Begge mener de ble syke som følge av ledelsens håndtering av varslingen.

– Stavanger kommune søkte om innsyn i saken som handlet om konflikthå­ndtering i bofellessk­apet. Opplever dere at kommunen har drevet jakt på kilder eller varslere?

– Vi behandlet også denne forespørse­len nøytralt slik vi gjør med alle innsynsbeg­jæringer og klager, sier Fykse, og legger til at det ikke er uvanlig at arbeidsgiv­er eller ledere søker om innsyn i varslersak­er, men at kildeverne­t står svært sterkt. (Arbeidsmil­jøloven 18.2)

– Dere er tett på varslere i mange virksomhet­er. Hvordan opplever dere at varslere blir behandlet?

– I en rekke arbeidskri­minalitets­saker opplever vi at folk er redde for å miste jobben dersom de varsler om uverdige arbeidsfor­hold eller dårlig lønn. De er redde for å bli identifise­rt og for konsekvens­ene, sier hun.

– Hvor viktig er det at ansatte varsler?

– Det er av stor betydning at personer varsler Arbeidstil­synet om alvorlige forhold på arbeidspla­ssen, sier tilsynsled­er, Guro Fykse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway