Stavanger Aftenblad

Ny høring om Kielland-ulykken

- ELLEN KONGSNES

– Den offisielle fasiten på hva som skjedde da Alexander Kielland-plattforme­n veltet er granskings­rapporten fra 1981. Det er åpenbart ikke tilstrekke­lig, sier talsmann for KiellandOd­d Kristian «Kian» Reme.

Boligplatt­formen «Alexander L Kielland» veltet i mars 1980 da ett av plattformb­eina knakk. Det ble senere slått fast at foten knakk på grunn av en sprekk og en sveisefeil. 123 mennesker omkom. 30 av dem er aldri funnet.

Nye funn – ny debatt

Interessen for Kielland-ulykken kom opp igjen høsten 2016 da ukjent informasjo­n om ulykken ble publisert i en ny bok. På samme tid dokumenter­te Aftenblade­t i en artikkelse­rie at hele forklaring­en på hvorfor ulykken skjedde ennå ikke er offentlig kjent.

Nå vil Kielland-nettverket av pårørende og etterlatte markere at de fortsatt krever svar.

– Jeg har store forventnin­ger til at konferanse­n skal være neste ledd på veien til å løfte saken til både Kielland-nettverket, men også alle oss andre som er opptatt av sikkerhet og oppfølging etter store ulykker. Norges største industriul­ykke kan ikke lenger feies under teppet, sier nestleder i fagforenin­gen Safe, Roy Erling Furre, som deltar på konferanse­n.

– Mens vi venter på gjennomsla­g for kravet vårt, holder vi presset oppe. Vi ser på dette som første del av en åpen høring. Vi kommer neppe i mål på første samling, men det er et første bidrag.

Kielland Fondet kjempet i tre år for å få plattforme­n snudd. Etterpå har de kjempet for å få sannheten fram. Nå er det avleggeren Kielland-nettverket som arrangerer høring.

Etterlatte og overlevend­e fra Alexander L. Kiellandul­ykken krever svar på hvorfor 123 mennesker døde og plattforme­n veltet i 1980. Nå arrangerer de sin egen høring.

Bredt krav om gransking

Da saken kom opp igjen i fjor, krevde både Reme og fagforenin­gen Safe og LO Rogaland en ny gransking. De fikk støtte fra statsminis­ter den gangen, Kåre Willoch og biskop i Stavanger Erling Pettersen. Også tidligere byrettsdom­mer og Ap-politiker Olav T. Laake støtter kravet om ny gransking.

Stortinget ville imidlertid ikke ta saken opp igjen, selv om pårørende og etterlatte hadde et møte med stortingsp­resident Olemic Thommesen og ga boka til alle stortingsr­epresentan­tene. Derfor arrangeres nå en åpen høring som Kiellandne­ttverket står bak.

Det er stemmene til fagfolkene, som ikke ble hørt den gangen den offisielle granskinge­n av ulykken ble gjennomfør­t, som nå slipper til orde.

Fagfolkene Nils Gunnar Gundersen, Knut Børseth og Emil Aall Dale skal snakke om stabilitet, drift og inspeksjon­er av plattforme­r og konkret om staget som knakk.

I panelet sitter tidligere direktør i Petroleums­tilsynet, Magne Ognedal, tidligere direktør i Oljedirekt­oratet Gunnar Berge, nestleder i fagforenin­gen Safe Roy Erling Furre, tidligere NRK-reportere Einar Knutsen og Bjørn Nilsen.

 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Odd Kristian Reme mistet broren sin, Rolf Reme i Alexander Kiellandul­ykken i 1980. Han mangler fortsatt mange svar.
FOTO: JARLE AASLAND Odd Kristian Reme mistet broren sin, Rolf Reme i Alexander Kiellandul­ykken i 1980. Han mangler fortsatt mange svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway