Stavanger Aftenblad

Et sted for ekte idrettsgle­de

Herlige smil, glede og fellesskap. Superleken­e i helgen vitner om at idrettens egentlige røtter ikke er så langt unna likevel.

- TOR GUNNAR TOLLAKSEN

– Aller mest gleder jeg meg til festen i kveld. Da skal vi danse. Kjæresten min og jeg. Vi har vært sammen i 12 år, sier Johnny Magne Mikalsen. Han smiler og kikker bort på sin utkårede Henriette Nevland som gliser tilbake.

Boccia-kula han nettopp sendte i vei med akkurat litt for mye kraft, vitner om at han ikke kommer til å få flest poeng i denne omgangen heller. Uten at det plager han nevneverdi­g. – Er du ute av trening? – Det er første gang jeg deltar her på Superleken­e, og boccia er det lenge siden jeg spilte sist, legger han til.

Tilbake til røttene

Langt borte fra medienes søkelys. Langt borte fra idrettens lønninger. Langt borte fra Fifas korrupsjon. Langt borte fra maktkampen og de godt skjulte kostnadene i Norges Idrettsfor­bund finnes det noe så enkelt som idrettsgle­de.

En verden uten en skuffet 13-åring som ikke fikk bli med på det lokale fotballage­t fordi han for øyeblikket ikke var god nok.

Mens omgivelsen­e utenfor ser ut til å ha glemt hva idrettens verdier egentlig handler om, står Superleken­e der i all sin prakt med boccia-spillere som Eirik, Henriette, Johnny og Irene. Håndballsp­illerne Håvard, Marius og Thonje. Fotballspi­llerne Ole, Anders og Mathias. De deler glede, litt skuffelse, men framfor alt fellesskap. Idrettens røtter.

Oooiii! Den var bra, skryter Irene Stangeland av Henriette Nevland som nettopp har sendt i vei boccia-kula og truffet den hvite kulemarkør­en som det gjelder å komme nærmest.

Boccia-konkurrans­en tilspisser seg, men utøverne tar seg tid til å snakke litt mellom kastene.

Slo til med ti poeng

– Jeg har vært med på lengde, elbandy, boccia og presisjons­skyting. Elbandy var litt vanskelig, men presisjons­skyting var bra. Der fikk jeg ti poeng, sier Eirik Rung.

Han var med i fjor også og skryter av arrangemen­tet, men han synes ikke det er lett å peke ut en favorittøv­else.

– Jeg syns det er kjekt å være med, men det er ikke lett å si hva som er det kjekkeste, sier Rung, som for øvrig tok seg videre til sluttrunde­n i boccia-turneringe­n, etter at han vant den innledende runden.

Sikter mot 500 deltakere

– Når du ser den idrettsgle­den, er det vel verdt å bruke tiden på, sier Anna E. Songe-Møller, en av de 30 frivillige som deltar i Superleken­e for å ting til å gå rundt. Med 230 deltakere og tre dager med aktivitet, er det litt å holde styr på.

I år ble Superleken­e utvidet med elinneband­y, innebandy, judo og ridning. Deltakere kommer fra hele fylket. Stig Rune Høivik, leder for Superleken­e, sikter mot høyere deltakelse neste år.

En av grunnene til at Superleke- ne ble etablert, var en undersøkel­se gjort av Norsk folkehelse­institutt i 2006 som viste at denne gruppens helse var vesentlig dårligere enn andres. Høivik er glad for å se at flere idrettslag lager tilbud for folk med spesielle behov og håper på at flere utøvere stiller opp neste år.

– Vi har vokst for hvert år, og vi har satt oss som mål å få 500 deltakere på sikt, sier Høivik før han haster av gårde for å rekke fotballkam­pen han skal dømme.

Ivrige fotballspi­llere

– Du kan godt spørre om mitt navn også. – Hva heter du, da? – Alexander. – Med X? – Jepp. Alexander Thorbjørns­en.

Djerv 1919-spilleren står ved sidelinjen. Snart er han ute på banen, løpet og sender i vei et skudd med venstrefot­en. Rett i mål. Sola Malaga fortviler, men Anders Vassbø er snart frampå med scoring for Sola Malaga. Jubelrunde­n tar han langs sidelinjen.

Til stor glede for de frammøtte.

 ??  ?? Nina Gundersen Raunholt fra Sandnes Håndballkl­ubb.
Nina Gundersen Raunholt fra Sandnes Håndballkl­ubb.
 ??  ?? Johnny M. Mikalsen deltok for første gang på Superleken­e, men gledet seg mest til festen.
Johnny M. Mikalsen deltok for første gang på Superleken­e, men gledet seg mest til festen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway