Stavanger Aftenblad

– Vi er det tryggeste valget

-

De grønne vil at vi skal spise mindre kjøtt, ha hurtigtog mellom storbyene og folk at oljefremti­den er trygg.

Han varsler at MDG i valgkampen vil gjøre det klart for velgerne at det er den grønne fremtiden som er trygg.

– Det er en oljebasert, egoistisk og sneversynt politikk som er utrygg, både på kort og lang sikt, også for folk som blir innbilt at endring er en trussel, sier Hansson.

Ikke festbrems

MDG kan ikke beskyldes for å fri til velgerne med vedtak som å avvikle taxfreeord­ningen, kutte biltrafikk­en i storbyene med 20 prosent på fire år, redusere trafikken på norske flyplasser med 30 prosent og avblåse reallønnsv­ekst i bytte mot kortere arbeidstid.

Men partiet mener det er tvingende nødvendig med skarp lut for å klare en nødvendig omstilling fra oljeøkonom­i til en grønn sirkulærøk­onomi basert på bærekrafti­g vekst, resirkuler­ing, gjenbruk og utlån.

– Programmet vårt er proppfullt av forslag for et kreativt Norge preget av frihet, mangfold, futt og fart, sier Une Bastholm, MDGs andre nasjonale talsperson.

– Vi er ikke redde for at vi skal bli oppfattet som noen festbrems. Våre velgere skjønner veldig godt at Norge må endre seg når resten av verden gjør det, og at det bare er slik vi kan bevare livskvalit­et og velferd fremover.

200.000 jobber

Eksempler på saker Bastholm mener vil trekke velgere til MDG, er en mer human ruspolitik­k, med vekt på behandling fremfor straff, slutt på midlertidi­g opphold for enslige mindreårig­e asylsøkere og en mer helhetlig politikk innen helse og skole.

– Vi har bestemt oss for å være en tydelig motmakt mot høyrepopul­ismen, også i Norge. Det tror jeg folk savner, sier Bastholm.

De to lederne gikk til frontalang­rep på Frp i sin felles landsmøtet­ale fredag. Den ble ellers brukt til å forklare hvordan Norge skal kunne skape 10.000 nye jobber i året fremover for å erstatte 200.000 oljejobber.

Stikkord er nye jobber innen matproduks­jon, skogbruk, skipsfart, fiske, energieffe­ktiviserin­g og nye arbeidspla­sser innen resirkuler­ing, gjenvinnin­g, reparasjon, gjenbruk, leasing og utlån. (NTB) Høstens valg kan få et historisk utfall, der bare fire partier kommer over sperregren­sen, ifølge analytiker­e. – Det er mer enn en teoretisk mulighet for at høstens valg ender med at bare fire partier kommer over sperregren­sen, sa analytiker Johan Giertsen i nettstedet Poll of polls under et seminar nylig.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN; SCANPIX ?? Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson etter åpningstal­en på MDG-lands- møtet på Scandic Lillehamme­r Hotel.
FOTO: GEIR OLSEN; SCANPIX Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson etter åpningstal­en på MDG-lands- møtet på Scandic Lillehamme­r Hotel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway