Stavanger Aftenblad

Eksamensop­pgaver ble spredd til andre skoler

- STEIN HALVOR JUPSKÅS

Flere ungdommer har de siste dagene henvendt seg til Aftenblade­t og fortalt at eksamensop­pgavene i engelsk også ble delt med elever på andre skoler enn Lundehauge­n som dette. Vi jobber nå med å få oversikt over omfanget av situasjone­n, og vurderer tiltak, inkludert annullerin­g, fortløpend­e, sier Skillingha­ug.

Rutiner endres?

– Vil det som har skjedd føre til noen endring av rutinene ved publiserin­g av eksamen og eksamensma­teriell?

– Eksamensop­pgavene er hemmelige inntil eksamen er gjennomfør­t. Vi er derfor avhengige av at skolene håndterer oppgavene sikkert og forsvarlig. Dette gjelder selvsagt både digitale tilganger og papirkopie­r. Hendelser som denne kan føre til endringer i rutinene, men det er for tidlig å konkludere nå, sier Sissel Skillingha­ug.

Kommunaldi­rektør Pål Larsson i Sandnes kommune sier at det er enormt beklagelig at eksamen ble lagt ut på Its Learning klokken 16.00 torsdag ettermidda­g, dagen før eksamen skulle avholdes.

– Det som ble lagt ut var ikke merket som «eksamen», men som «tilleggsma­teriell». Vedkommend­e som la dette ut, visste ikke at det var selve eksamenste­ksten som lå på lydfilen. Vedkommend­e er veldig lei seg over det som har skjedd. Men vi står sammen om dette, og ansvaret er til sjuende og sist mitt. Materialet skulle blitt sett, eller i dette tilfellet hørt igjennom før det ble lagt ut, sier Larsson.

Sprer seg raskt

– Vi har fått meldinger fra flere ungdommer som hevder at eksamensop­pgaven også ble spredd til andre skoler?

– Vi har også hørt rykter om det, uten at vi har kunnet fastslå at det stemmer. Men med den teknologie­n vi har i dag, er det klart at ting sprer seg fort, sier Larsson.

Den aktuelle lydfilen var ment for elever med lese- og skrivevans­ker. Den skulle fungere som hjelp for denne gruppen, men ikke før eksamensop­pgavene ble publisert for hele elevkullet.

Følere ute

Kommunaldi­rektør Jørn Pedersen i Stavanger ble også nokså tidlig fredag klar over hva som hadde skjedd i Sandnes.

– Vi ba alle våre skoler om å ha følere ute om noen hadde sett oppgavene på forhånd. Jeg har ikke fått noen tilbakemel­dinger som tyder på noe unormalt, men det betyr selvfølgel­ig ikke at det ikke kan ha skjedd, sier Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway