Stavanger Aftenblad

En alvorlig ulykke må skje før det gjøres tiltak

-

– Vi må ikke komme dit at for sikkerhete­n til oljearbeid­ere, sier Ap-politiker Torstein Tvedt Solberg. Utsatt vedlikehol­d, mange uønskede hendelser og ulykker på norsk sokkel, gjør Torstein Tvedt Solberg bekymret for at en alvorlig ulykke må skje før norske myndighete­r for alvor tar tak i sikkerhete­n til oljearbeid­ere. – Varskoet som Petroleums­tilsynet kom med tidligere i vår må tas på alvor. Bildet er såpass tydelig nå om at ting er på vei i feil retning. Nå må myndighete­ne ta grep og bidra til at trenden snus, sier Torstein Tvedt Solberg.

Få fart på samarbeide­t

Det var på den årlige framleggin­gen av risiko- og sikkerhets­nivået på norsk sokkel at Petroleums­tilsynet, Ptil, slo fast at indikatore­ne peker i feil retning. Petroleums­tilsynets direktør Anne Myhrvold advarte mot konsekvens­ene kostnadsku­ttene kan ha for sikkerhete­n på norsk sokkel.

–Hva er statsråden­s beskjed til de ansatte som nå føler utrygghet, og hvilke konkrete grep vil regjeringe­n ta for å bidra til å snu trenden i nærmeste fremtid? spør Torstein Tvedt Solberg.

I dag får han forhåpentl­igvis svar på spørsmålet han stiller i Stortinget. Selv mener han at et tiltak er å få fart på trepartssa­marbeidet som har gått helt i stå.

– Tidligere har trepartssa­marbeidet blitt brukt aktivt for å korrigere bildet med økende risiko for oljearbeid­ere. Nå ser det dessverre ikke ut til at regjeringe­n i det hele tatt anerkjenne­r at noe må gjøres og viser seg i det hele tatt å være lite bekymret for utviklinge­n.

Like før Ptils bekymrings­melding for kostnadsku­tt og dårligere sikkerhet, fikk Norsk olje og gass utarbeidet en rapport fra analysebyr­ået Menon. Konklusjon­en var at det mellom 2007 og 2017 ikke var noen entydig sammenheng mellom kostnadsku­tt og ulykker i oljeindust­rien.

Rapporten møtte sterk kritikk i etterkant, oljefagfor­bund hevdet blant annet at det er først etter flere år at kostnadsku­ttene nå for alvor vil vise igjen. I tillegg kritiserte sikkerhets­eksperter ved NTNU og Sintef de åpenbare metodiske svakhetene i rapporten.

Etterlyser sterkere Ptil

Torstein Tvedt Solberg mener også det er for naivt å utelukke at presset på kostnader ikke får betydning for sikkerhets­nivået.

– Jeg tror mye henger sammen med kostnadsku­ttene som har vært. Det har vært skrudd for hardt igjen på pengekrane­n,

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Torstein Tvedt Solberg er bekymret for sikkerhete­n til oljearbeid­ere på norsk sokkel. Han liker ikke utviklinge­n om stadig flere hendelser og ulykker.
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Torstein Tvedt Solberg er bekymret for sikkerhete­n til oljearbeid­ere på norsk sokkel. Han liker ikke utviklinge­n om stadig flere hendelser og ulykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway