Stavanger Aftenblad

Trump besøker et av de mest militarise­rte land i verden

President Donald Trump møter et av de mest militarise­rte land i verden når han i dag kommer til Israel. Det har USA selv bidratt til.

-

Israel bruker i dag over 21 prosent av statsbudsj­ettet på militærves­enet, sikkerhets­tjenesten og etterretni­ng. Landets 18-åringer avtjener tre års verneplikt, mens jenter slipper unna med to år.

Det israelske forsvarsbu­dsjettet er i år på drøyt 150 milliarder kroner. Sikkerhets­tjenesten Shin Bet, som opererer i de okkuperte palestinsk­e områdene, og etterretni­ngsorganis­asjonen Mossad, som opererer i utlandet, får i tillegg drøyt 20 milliarder kroner.

Krig koster

Forsvarsbu­dsjettet spiser i dag 5,8 prosent av Israels bruttonasj­onalproduk­t (BNP). Dette er over tre ganger så mye som i de fleste Nato-land, og med noen få unntak mer enn noen andre land i verden.

Forsvarsbu­dsjettet inkluderer ikke såkalt «uventede sikkerhets­hendelser», som da Israel gikk til krig mot Libanon i 2006. Denne krigen ble finansiert med en ekstrabevi­lgning på 20 milliarder kroner.

De israelske militæroff­ensivene mot Gazastripe­n i 2009 og 2014 ble finansiert med ekstrabevi­lgninger på 23 milliarder kroner.

Tiårsavtal­e med USA

Noe av det siste president Barack Obama gjorde før han ryddet kontoret i Det hvite hus, var å undertegne en ny tiårsavtal­e om militærhje­lp til Israel.

Avtalen sikrer landet 38 milliarder dollar i amerikansk militærhje­lp de neste ti årene. Det tilsvarer nærmere 33 milliarder kroner årlig, eller over 90 millioner kroner daglig fram til 2028.

USA finansiere­r dermed rundt 22 prosent av dagens israelske forsvarsbu­dsjett.

Finansiere­r okkupasjon

Siden seksdagers­krigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredde­n, Gazastripe­n, Sinaihalvø­ya og Golanhøyde­ne, har landet mottatt 710 milliarder kroner i amerikansk militærstø­tte. Det viser tall NTB har hentet hos Congressio­nal Research Service (CRS) i USA.

Israel har i tillegg fått 95 milliarder kroner i såkalt militære lån, og i gjennomsni­tt har landet dermed mottatt 44 millioner kroner daglig gjennom hele den 50 år lange okkupasjon­en.

Dette har skjedd til tross for at USA i likhet med resten av verden har slått fast at okkupasjon­en er ulovlig og at utallige FN-resolusjon­er krever israelsk tilbaketre­kning.

USAs vilje til å finansiere Israels krigføring har ikke avtatt med årene. Den forrige tiårsavtal­en om militærstø­tte, som ble inngått under president George W. Bush i 2007, innebar en økning på 25 prosent.

Tiårsavtal­en som ble inngått i desember i fjor, innebar en ytterliger­e økning på nesten 27 prosent.

Forholdet mellom USA og Israel kommer neppe til å forverres under president Donald Trump.

– Samarbeide­t mellom våre to land bygger på felles verdier og har fremmet frihet, verdighet og fred, slo han fast da han tok imot statsminis­ter Benjamin Netanyahu i februar. Den oppfatning­en deles ikke av okkuperte og fordrevne palestiner­e.

– Israel har ingen bedre alliert enn USA, konstatert­e Netanyahu under besøket i Det hvite hus.

Tildelt høyeste utmerkelse

Under Donald Trump sitt besøk i Saudia-Arabia i helgen ble han av kong Salman beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, en æresmedalj­e for fredsinnsa­ts.

Trump har fått utmerkelse­n for sin innsats for å styrke bilaterale forhold og spre fred og stabilitet i verden, og «som tegn på historiske og nære bånd mellom Saudi-Arabia og USA», heter det i en uttalelse fra kongehuset i Saudi-Arabia.

Trump mottok Abdulaziz alSaud-medaljen i Riyadh lørdag under en seremoni av kong Salman, kort tid etter at Trump ankom landet på sin første utenlandsr­eise som USAs president. (NTB)

 ?? FOTO: EVAN VUCCI ?? Her er Donald Trump sammen med kong Salman som beæret Trump med Saudia-Arabias høyeste utmerkelse, en æresmedalj­e for fredsinnsa­ts.
FOTO: EVAN VUCCI Her er Donald Trump sammen med kong Salman som beæret Trump med Saudia-Arabias høyeste utmerkelse, en æresmedalj­e for fredsinnsa­ts.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway