Stavanger Aftenblad

– Et kort møte, men et viktig møte

-

Generalsek­retær Jens Stoltenber­g bærer sprikende staur i Nato. mener han. kristendem­okrater, liberale eller konservati­ve. Det som kjennetegn­er Nato, er at på tross av ulike politiske ståsteder, så samles man alltid om det viktigste for Nato, nemlig at vi står sammen og forsvarer hverandre, og at vi er sterkere sammen enn alene, sier Stoltenber­g til NTB.

– I en tid med mye usikkerhet trenger vi sterke internasjo­nale institusjo­ner som Nato, sier han.

Begrenset program

Det er ikke snakk om et ordinært toppmøte, men en strammere seanse der hovedformå­let er at Trump skal møte de øvrige lederne for første gang.

– Det blir et kort møte, men et viktig møte, sier Stoltenber­g.

Vanligvis avsluttes toppmøtene ved at Nato offentligg­jør en fyldig slutterklæ­ring som viser fram alliansens politiske linje. Noe slikt er ikke planlagt denne gangen, bekrefter Natosjefen.

– Det var heller ikke tilfelle da vi hadde et lignende møte i 2001, sier Stoltenber­g.

– Men jeg regner med at det likevel kan tas beslutning­er om de to hovedsaken­e vi skal diskutere, nemlig byrdeforde­ling og kampen mot terror, sier han.

Trump vil at Nato skal bidra mer i kampen mot terror. I tillegg krever han at europeiske land må ta en større del av regningen i forsvarssa­marbeidet.

Nervøs planleggin­g

Stats- og regjerings­sjefene skal ha blitt bedt om å begrense innleggene sine under selve møtet til mellom to og fire minutter, skriver tidsskrift­et Foreign Policy. Grunnen er etter sigende manglende konsentras­jonsevne hos Trump.

Foreign Policys kilder beskriver en allianse med frynsete nerver før middagen med den uforutsigb­are amerikansk­e presidente­n. Både før og etter presidentv­alget i fjor har Trump kommet med uttalelser som har sådd tvil om viljen til å komme andre allierte til unnsetning.

Stoltenber­g mener på sin side at Trump har vært klar når det gjelder Nato.

– USA står ved sine sikkerhets­forpliktel­ser og ser betydninge­n av et sterkt Nato, både for Europa og for USA. Der er det ingen endring, sier Stoltenber­g.

– Trump er veldig tydelig på at han ønsker et sterkt Nato, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway