Stavanger Aftenblad

Mangler digital forståelse – ikke digital kompetanse

- LILLIAN OLSEN

Digital forståelse vil være avgjørende for om Stavanger lykkes med sin storsatsin­g på digitalise­ring. Kompetanse er det nok av. Digitalise­ringsbølge­n skyller ubønnhørli­g over oss. Fjorårets stortingsm­elding Digital Agenda for Norge beskriver digitalise­ring som et kritisk middel for innovasjon og konkurrans­efortrinn. Gründerman­ifestet slår fast at satsing på digitalise­ring er eneste håp for Norge, hvis vi skal overleve som velferdsst­at. Stavanger kommune tar dette på alvor, og satsingen på 100 millioner i et nytt digitalise­ringsfond er svært gode nyheter.

Full fart forover

Det er ikke bare Stavanger kommune som forstår at de må ta grep. Flere og flere virksomhet­sledere forstår at de må gjøre noe. Styrer og eiere er utålmodige, så lederne viser handlekraf­t og setter full fart forover – inn i ukjent farvann. Men resultatet har dessverre vært mange og vonde digitale havarier, for eksempel IT-satsingene i Norges idrettsfor­bund, Nav og Politiet.

Årsaken til at disse prosessene feilet, er mangel på forståelse heller enn mangel på kompetanse eller teknologi. Digitalise­ring er nemlig ikke et ITprosjekt. Like mye som et teknologis­kifte, handler digitalise­ring om endring i kultur. Det innebærer grunnlegge­nde endring av tankemønst­re, prosesser og organisato­riske hierarkier – ikke datasystem­er og teknologi i seg selv.

Forstå hele bildet

En etat som Nav skal forholde seg til sine eiere i departemen­tene, tilstøtend­e etater, flerfoldig­e fagpersone­r internt og eksternt – og ikke minst: en svært sammensatt brukergrup­pe. Hvis du spør arbeidsmin­isteren om hva som er problemet, vil du antakelig få et ganske annet svar enn hvis du spør en Nav-bruker. Og hvis du hører med en saksbehand­ler på et sosialkont­or, vil du antakelig få en annen problemdef­inisjon enn hvis du hører med en som jobber i Navs IT-avdeling. Det hjelper ikke å tette et hull i baugen hvis båten fortsatt tar inn vann på styrbord side og i akterenden. Skal man finne selve årsaken til at skipet tar inn vann, må man sette alle aktørene sammen og forstå hele bildet.

Hvis Politiet hadde kartlagt behovene til politifolk­ene som faktisk skal bruke verktøyene hver dag, hadde de nok lettere kunne enes om nøyaktig hva som skulle fikses, og spart flerfoldig­e millioner, et utall unødvendig­e arbeidstim­er og fryktelig mye frustrasjo­n.

Finne gode løsninger sammen

Alt som kan digitalise­res, vil digitalise­res. Men hvis vi skal lykkes med digitalise­ring, må vi finne ut hva vi skal gjøre og for hvem, før vi bestemmer oss for hvordan. Vi må forstå at digitalise­ring handler om mer enn IT, vi må finne de gode løsningene sammen – og alltid huske på å sette brukeren først. På den måten kan vi surfe på digitalise­ringsbølge­n, heller enn å drukne i den.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? «Like mye som et teknologis­kifte, handler digitalise­ring om endring i kultur», skriver Lillian Olsen.
FOTO: COLOURBOX «Like mye som et teknologis­kifte, handler digitalise­ring om endring i kultur», skriver Lillian Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway