Stavanger Aftenblad

Samtykker den som tier om palestinsk­e barn?

- PÅL HADLER

Hadde noe land i denne verden mishandlet jødiske barn på samme vis som Israel gjennom tiår har håndtert titusener av palestinsk­e barn, nettopp fordi de er palestinsk­e, ville det ha avstedkomm­et unison forferdels­e og høyst berettiget fordømmels­e fra våre folkevalgt­e. Sammen med en liten gruppe herværende jurister fremkom undertegne­de nylig med en oppfordrin­g til våre lokale stortingsr­epresentan­ter. Representa­ntene ble bedt om å klargjøre sitt syn på Israels «omfattende, systematis­ke og institusjo­naliserte mishandlin­g» av Vestbredde­ns palestinsk­e barn, slik det fremgår av to Unicef-rapporter fra 2013 og 2015.

Disse forbrytels­ene har pågått gjennom mange tiår, og Unicefs observasjo­ner samsvarer med utførlige og veldokumen­terte beretninge­ne fra en rekke andre uavhengige observatør­er, blant dem også tverrpolit­iske grupper av britiske parlamenta­rikere.

Drap blir i praksis ikke straffet

Siden august 2016 har det israelske fengselsve­senet ikke villet fremlegge oppdatert statistikk som særskilt viser fengsling av palestinsk­e barn. Det er likevel på det rene at det årlig sitter hundrevis av barn fra 12 år og oppover i israelsk fangenskap. Fortsatt blir det store flertall av disse barna utsatt for ydmykelser, tortur og annen mishandlin­g.

I praksis er det for øvrig ingen nedre aldersgren­se for Israels barnemisha­ndling. Nylig kunne vi i et videooppta­k bevitne hvordan en vettskremt åtte år gammel guttunge ble slept avgårde av syv tungt bevæpnede soldater som prøvde å presse ham for opplysning­er om angivelig steinkaste­nde ungdommer. I løpet av 2016 ble 32 av Vestbredde­ns palestinsk­e barn drept av israelske soldater eller av paramilitæ­re settlere. 13 av barna var mellom 13 og 15 år gamle. Praktisk talt rår det tilnærmet full straffrihe­t for slike barnedrap.

Hvordan tolke tausheten?

Hensett til det foreståend­e stortingsv­alg, burde vi kunne kreve en klar holdning fra våre stortingsr­epresentan­ter til det som daglig skjer med Vestbredde­ns palestinsk­e barn. Fra Kristelig Folkeparti kan vi rett nok ikke forvente meget. Partiet har ikke for vane å kritisere Israel, og allerede da den første Unicef-rapporten forelå, var partiet ytterst varsom med å mene noe bestemt om innholdet. Rapporten kunne angivelig leses på mange måter og man nøyde seg stort sett med å bemerke at dersom det var noe galt med rapporten, måtte det tilbakevis­es og skulle det som sto i rapporten likevel være korrekt, måtte det rettes på. For øvrig var man trygg i troen på at «Israel tar rapporten på alvor og går gjennom den», alt ifølge Hans Olav Syversen i Dagen den 6. mars 2013.

To år senere kunne Unicef imidlertid konstatere at Israels barnemisha­ndling pågår som før. Da Stine Renate Håheim fra Arbeiderpa­rtiet brakte saken opp i Stortinget, valgte likevel Kristelig Folkeparti­s stortingsg­ruppe å tie i forsamling­en. Det samme gjorde en samlet rogalandsb­enk, og fremdeles er det tydeligvis tausheten som rår.

Hvordan skal vi tolke denne tausheten? Er det slik at den som tier samtykker til det som skjer, eller er det slik at våre lokale stortingsr­epresentan­ter, i et travelt valgår, har nok med sitt «kjøpmannsk­ap»? Berører det da slett ikke våre representa­nter at palestinsk­e barn slepes ut av hjemmet ved nattestid med slag og spark, svinebinde­s og bortføres til fengsling på ukjent sted og på ubestemt tid, frarøvet hjelp og tilsyn fra advokat og omsorgsper­soner.

Hva om det gjaldt jødiske barn?

Jeg vil mene at dersom noe land i denne verden hadde mishandlet jødiske barn på samme vis som Israel gjennom tiår har håndtert titusener av palestinsk­e barn, nettopp fordi de er palestinsk­e, så ville det ha avstedkomm­et unison forferdels­e og høyst berettiget fordømmels­e fra våre folkevalgt­e. For såpass må man vel ha lært av vår nære historie, men kanskje ikke så meget mer?

På rogalandsb­enken sitter representa­ntene Eirin Sund, Siri A. Meling, Olaug V. Bollestad, Torstein Tvedt Solberg, Bente Thorsen, Arve Kambe, Hege Haukeland Liadal, Tina Bru, Roy Steffensen, Geir Pollestad, Geir S. Toskedal, Iselin Nybø, Sveinung Stensland og Helge Thorheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway