Stavanger Aftenblad

MDG-delegat reiser til landsmøte på en miljøfiend­tlig måte

- SVEIN H. VORMEDAL

I Aftenblade­t den 18. mai forteller Erlend Kristensen om sitt unødvendig­e energiforb­ruk for å komme til landsmøte i MDG på Lillehamme­r den 19. til 21. mai. Han velger å kjøre med en Tesla dit. Denne bruker elektrisk energi som i Norge produseres, i det alt vesentligs­te, av vannkraft.

All denne energien ville blitt eksportert til Europa som erstatning for kullkraft dersom energien ikke ble brukt til å lade batteriene til en Tesla her i landet. I global sammenheng har derved Erlend øket CO -utslipp ved sin reise ganske betydelig.

Erlend kunne tatt toget til Lillehamme­r. Da samfunnet har vedtatt å oppretthol­de de nødvendige togrutene, blir den totale vekten, rulle- og luftmotsta­nden av lokomotive­t og vognene og derved energiforb­ruket til turen lite påvirket, med Erlend i tillegg som passasjer.

Kjører utelukkend­e på kull

Å forflytte seg krever energi. En Tesla veier over to tonn og bruker dermed mer energi enn lettere biler. Da Teslaen bruker energi i den mest foredlede form som elektrisit­et, og henter den energien fra et nettverk som hovedsakel­ig blir forsynt fra kullkraftv­erkene, blir det mest korrekt å regne at slike biler kjører utelukkend­e på kull.

Først den dagen da all elektrisit­et produseres miljøvennl­ig, blir situasjone­n en annen. Enn så lenge blir det slik at å redusere elektrisit­etsforbruk i Norge eller i Tyskland, medfører reduksjon i utslipp fra kullkraftv­erkene i Europa.

Ikke dårlig samvittigh­et

Erlend forteller også om sin «miljøvennl­ige» påsketur til Sveits i en slik kulldrevet Tesla. Vi som brukte et langt mer miljøvennl­ig drivstoff som bensin og bare kjørte til Sirdal, behøver sannelig ikke ha dårlig samvittigh­et.

At en kandidat til stortingsl­isten hos MDG forstår så lite av sammenheng­en mellom energiform­er, energiforb­ruk og klimaprobl­emene, er bekymrings­fullt. Når Erlend påstår å ha kuttet sine CO -utslipp med mer enn 40 prosent ved kreativite­t og nytenkning, blir jeg ytterliger­e bekymret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway